Maratondebatter i Borås måste bort

Fredrich Legnemark (V) har en snäv bild av demokrati om han menar att maratondebatter på 26 timmar är lika med demokrati (BT 25/11).
Debatt • Publicerad 29 november 2011

Innebär det att Legnemark anser att resten av Sveriges kommuner som behandlar sin budget under två, tre eller kanske åtta timmar är odemokratiska? Själv anser jag att vi har något att lära av dem.

De rödgröna har makten och skulle kunna förändra, det vill säga driva den politik de gick till val på, men uppenbarligen har de varken förmågan eller viljan. Istället använder de fullmäktige som en arena att klaga på sådant som de ogillar – men de lägger inte ett enda förslag för att förändra. Är det god politisk styrning? Är det demokrati?

I Borås var kommunfullmäktige samlat till budgetdebatt i 26 timmar. Vad blev resultatet? Inga pengar omfördelades, inget beslut ändrades, de rödgröna la inga konkreta förslag om att förändra Borås i enlighet med den argumentation de förde.

Fredrich Legnemark menar att han inte ”sitter i fullmäktige för att gå hem”. Det gör naturligtvis ingen annan heller. Jag sitter i fullmäktige för att få något gjort. Jag är politiskt aktiv för att påverka, utveckla och förbättra vårt gemensamma samhälle. Jag deklarerar vad jag står för och då jag fått medborgarnas förtroende söker jag genomföra det jag lovat. Legnemark och de rödgröna visade med all önskvärd tydlighet att för dem är det inte viktigt att förändra och genomföra den politik de sa att de stod för före valet. I så fall skulle de väl ha lagt något enda förslag?

Jag tar gärna en allmänpolitisk, vårdpolitisk och skolpolitisk debatt med Legnemark och alla andra i fullmäktige, men jag tycker det är fel att göra det när vi skall besluta om Borås stads budget. Uppenbarligen tycker vi väldigt olika. Jag tycker att en budgetdebatt ska handla om den eller de budgetar som ligger på bordet. Legnemark däremot tycker att den kan handla om precis vad som helst och ju längre den är, desto mer demokratisk.

 Jag tycker att vi i Borås behöver se över våra mötesformer för att göra debatten konstruktiv och tillgänglig för medborgarna – de som valt oss!

Anna Svalander (FP)

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.