Debatt

Människa går före system i Marks kommun

Debatt Artikeln publicerades

Vilken framtid kan vi vänta oss i Mark om M och KD får vara med och styra, frågar sig skribenterna.

Moderaterna och Kristdemokraterna riktar kritik mot Markmajoritetens beslut i kommunstyrelsen (KS) den 4/3, om att öka valfriheten för dem som har behov av daglig verksamhet genom lagen om offentlig upphandling, LOU. Främst riktar sig kritiken mot Centerpartiet och Liberalerna.

Såklart är det viktigt att föra en aktiv oppositionspolitik, men att föra den med osanningar och vilseledande argumentation gentemot kommuninvånarna i Mark är beklagligt. Det går att föra en konstruktiv opposition med fakta som grund och nyansera sina slutsatser utifrån ideologi. Men det är uppenbarligen för svårt. Vi måste ändå kort bemöta M:s KD:s påståenden i media.

”För Markmajoriteten är resultatet viktigare än metoden. Då blir det resultat och inte bara prat.”

Inför valet 2018 var inte valfrihetsmetod viktigast. Det vi gemensamt i L och C sa var att vi vill ”öka valfriheten att välja den verksamhet som passar bäst för dem med behov av daglig verksamhet”. Efter de utredningar som presenterats tror vi i Markmajoriteten mer på möjligheten att använda upphandling enligt LOU än LOV (lagen om valfrihet). Där redovisade M, KD och Sverigedemokraterna en motsatt åsikt vid senaste KS-möte.

Det är bara runt 30 av Sveriges 290 kommuner som har använt LOV för daglig verksamhet inom LSS. Med LOU kan vi förbättra den dagliga verksamheten utifrån individens behov. Individ ska styra system – inte tvärtom. Vi i Markmajoriteten är övertygade om att brukarna får möjlighet att få sin önskade dagliga verksamhet både snabbare och enklare via LOU än LOV. Brukarorganisationerna har ännu inte tagit ställning till LOU i daglig verksamhet, vilket oppositionen vill ge sken av.

Minnet är en mångfacetterad funktion. Minnet hjälper oss att forma våra erfarenheter för att ta oss an framtiden på bästa sätt. Ha då i åtanke att M och KD själva haft makten i Mark i flera mandatperioder som kommunstyrelsens ordförande och socialnämndens ordförande. De hade då kunnat arbeta med andra partier för att öka valfriheten. Vilken framtid kan vi vänta oss i Mark om M och KD får vara med och styra? Finns minnet då kvar av det som varit?

För Markmajoriteten är resultatet viktigare än metoden. Då blir det resultat och inte bara prat.

Johan Lepp (L), ordförande, socialnämnden

Lena Ferm Hansson (C), ledamot, kommunstyrelsen, gruppledare

Lisa Dahlberg (S), kommunstyrelsens ordförande

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.