Man måste räkna med det värsta ...

Om man vill dra paralleller till andra sociala aktiviteter kan man ju säga till exempel att : Varför anlägga golfbanor på fin jordbruksmark? Man kan väl spela golf på dator eller playstation? ? detta är ett exempel på hur det låter i jägarens öron, skriver Sven Carlsson, Jägarnas riksförbund i Mark–Svenljunga.
Debatt • Publicerad 13 januari 2008
Foto: Scanpix

Den sista tiden, med start ett par veckor före jul, har det varit täta observationer om varg i Västsverige. Koncentrationen är strax söder om Borås och mellan Borås och Göteborg.

Det verkar som om det är tre vargar som strövar omkring.

En i trakten Härryda–Lerum–Bollebygd (väster om Borås), en mellan Kinnarumma och Fritsla (söder om Borås) och en söder om Svenljunga (sydost om Borås mot Hallandsgränsen).

Man kan tycka att det är lite konstigt att det inte varit några observationer när det gäller vargarnas väg till dessa områden när nu folk har observerat dem såpass frekvent den sista tiden.

Vargen som befinner sig i Härrydaområdet har attackerat en jakthund med den klarade sig lyckligtvis.

Vargen söder om Svenljunga observerades i helgen av en stövarjägare då den stod och spanade på honom och hans hund. Självklart blev det ingen jakt den dagen.

Det hävdas från vissa håll att jakthundarna söker upp vargen och den medföljande konfrontationen gör att vargen ser hunden som en konkurrent och dödar hunden. De flesta som har gått med en hund i ett område där vargen nyligen passerat har dock märkt ett mycket oroligt beteende hos hunden och att den ryggar tillbaka för att söka skydd hos sin förare.

Det är en bra tajmning vargarna har haft för det har varit en tillbakahållen älgjakt i området det senaste, flera på vissa håll, åren just för att bygga upp en kraftig älgstam igen.

Detta i kombination med det faktum att Borås djurpark ligger i närheten har gjort att många olika ”konspirationsteorier” börjar blossa upp, jag vill inte kommentera detta utan att ha några belägg utan bara belysa det faktum att det är lätt att sådana rykten sprids under dessa omständigheter.

Rådjursstammen har redan i stora delar av dessa områden plundrats hårt av lodjur, som enligt viltspårarna inte finns i området men även de har den sista tiden etablerat föryngringsområden. Nu kan man förmoda att älgstammen går ett liknande öde till mötes.

Som jägare vill man kunna nyttja lite av det överskott naturen tillhandahåller och vårda de djur man har inom sitt område och även via samarbeten inom större områden göra stammarna livskraftiga för att bibehålla mångfalden i faunan.

Man är även som jägare medveten om att det finns många som undrar varför vi måste jaga? Det finns ju kött i frysen i varje mataffär. Jovisst, och om det bara skulle vara så att man vill ha kött för köttets skull så kan man väl gå till affären. Naturligtvis går det inte att sticka under stol med att man någongång emellanåt vill ha möjligheten att kunna avnjuta en god älg- eller rådjursstek.

Om man vill dra paralleller till andra sociala aktiviteter kan man ju säga till exempel att : Varför anlägga golfbanor på fin jordbruksmark? Man kan väl spela golf på dator eller playstation? Då finns odlingslandskapet kvar och affärerna får ännu mera mat att sälja ? Observera att detta är ett exempel på hur det låter i jägarens öron innan ni brusar upp.

Jakt är så mycket mer än att skjuta djur, jag har redan nämnt att man vill vårda djurstammarna och sträva efter en så stor mångfald som möjligt. Man bör även flika in den sociala biten där man ges möjlighet att komma ut i frisk luft och fin natur och träffa trevliga kamrater.

Att hävda att vargen bidrar till mångfald kan initialt stämma, men i längden bidrar den till att utarma våra marker.

Att säga att vargturismen kommer att bidra med stora intäkter torde även det vara att bita sig i svansen då vargen normalt är ett mycket skyggt djur och det är inte lätt att få syn på den. De vargar som man möjligen får syn på under en vargsafari kan vara de individer som inte uppvisar någon rädsla för människan och ju mer de tillvänjs med att se och träffa människan desto oskyggare blir de i sitt uppträdande. Tyvärr kan detta leda till oönskade situationer och ytterligare konflikter mellan människa och varg.

Att det etableras såpass mycket rovdjur den sista tiden leder tyvärr till en utarmning av stammarna oavsett om man jagar eller inte.

Till slut finns det ingen föda kvar för rovdjuren vilket medför att vissa av dessa går svältdöden tillmötes. Vissa kan ändra sitt födosök till att specialisera sig på exempelvis tamdjur och kan i desperation även göra utfall mot människor. Se till exempel studenten Kenton Carnegie som den 8/11 2005 blev dödad av en flock vargar i Kanada. Detta var vargar som var vana vid människor och hade därför ingen naturlig försvarsinstinkt mot människan utan kunde betrakta människan som ett bytesdjur. De andra lämnar området för att söka sig nya jaktmarker och kvar finns tomma skogar.

Jag hoppas bara att man ser till att följa upp dessa nyetableringar och gör noggranna inventeringar för att ta hänsyn till inte bara livskraftiga rovdjursstammar utan även en livskraftig och varierad fauna i övrigt så att man kan sätta in åtgärder innan det är försent. Det är lätt att måla upp skräckscenarion men man måste även ta dem i beaktande inför kommande viltförvaltning.

Man måste även öka förståelsen för de människor som lever på landsbygden, att de är ängsliga för vad som kan hända med deras husdjur och framför allt barn. Etableringar av rovdjur påverkar direkt levnadsvillkoren för dem som bor där, det kan man inte blunda för. µ

Sven Carlsson

Jägarnas riksförbund avd Mark–Svenljunga

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.