Debatt

Malin Carlssons egna ord – ”Har blivit utsatt för en förtalskampanj”

Debatt Artikeln publicerades

Jag hoppas att min efterträdare får bättre möjligheter att bli bedömd utefter prestation istället för kön, och att mitt parti verkligen går till botten med de manliga maktstrukturerna, skriver Malin Carlsson.

En viktig beståndsdel i mitt politiska engagemang har alltid varit insikten om hur viktigt det är med ansvarstagande. Det kan handla om alltifrån att ta ansvar inför det väljarna har rätt att förvänta sig till att ta ansvar för det förtroende du har från medlemmarna i partiet. Det handlar också om ansvarstagande i rådande parlamentariska läge – oavsett situation så måste det finnas personer och beslutsfattare som är beredda att kliva fram och ta ansvar, som står pall när det blåser. Allt detta har varit viktigt för mig.

Min bestämda uppfattning har därför hela tiden varit att orka ta ansvar och värna det uppdrag jag haft från såväl väljare som medlemmar, även om läget har varit tufft. Samtidigt har det, givet den uppkomna situationen, varit viktigt för mig att invänta ett läge då jag ser att mitt parti tar det otvetydiga behovet av förändring på allvar.

Jag tycker att jag blivit orättvist bedömd, och att vi har olika måttstockar i partiet. Jag hoppas att min efterträdare får bättre möjligheter att bli bedömd utefter prestation istället för kön, och att mitt parti verkligen går till botten med de manliga maktstrukturer som på olika sätt kommit upp till ytan.

”Människor jag känt under mina 30 år i partiet och trott varit mina vänner har svikit och vänt mig ryggen och spridit falska rykten och smutskastat mig.”

Jag har blivit utsatt för en förtalskampanj och smutskastning som är långt över vad som är acceptabelt. Under hela den här tiden har jag hoppats på att få berätta om vad jag har varit med om och utsatts för de senaste två åren, men min förhoppning har varit förgäves. Det jag har varit med om är mycket likt det min vän Lena Palmén var med om under sin tid som kommunalråd.

Jag är efter 26 år som förtroendevald politiker, de allra flesta av dem har varit som fritidspolitiker vid sidan av mitt arbete, mycket tacksam för alla som jag träffat under de här åren. Jag är tacksam för den kunskap och livserfarenhet som så många boråsare och medarbetare delat med sig av till mig och som hjälpt mig att ta fram olika förslag. Önskar att jag kunde räkna upp alla de tillfällen som påverkat mig som politiker, men så mycket plats finns inte. Jag är så tacksam för medarbetarna som haft med mig på verksamhetsbesök och hjälpt mig att få större kunskap om verksamheten.

Jag minns särskilt när jag vid ett tillfälle var med hemtjänsten hemma hos en äldre kvinna som skrattade gott när vi var klara hos henne och sa att hon skulle bums ringa sina barn och berätta att en politiker bäddat rent hennes säng. Tänker på de gånger jag fått vara med och uppmärksamma den 8 mars tillsammans med somaliska kvinnor på Norrby och vid de tillfällena har vi skrattat, pratat och dansat tillsammans.

Som sagt många är de tillfällen som jag är tacksam för och vill tacka alla de som jag i olika sammanhang mött genom åren.

Det har under åren också funnits saker som varit jobbiga och jag har varit med om att behöva ta tuffa beslut. För mig har de alltid varit viktigt att våga stå för de tuffa beslut som man tvingas ta, men samtidigt lika viktigt att lyssna och möta de som berörs av besluten.

”Jag har under hela den här tiden sagt att jag skall vara den sista kvinna de knäcker och det står jag fast vid.”

Jag lämnar härmed in min ansökan om att få bli entledigad från uppdraget som kommunalråd. Jag väljer att fram tills dess att medlemmarna fått sin demokratiska möjlighet att välja nytt kommunalråd att inte avsäga mig förtroendeuppdraget i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Orsaken till att jag i nuläget inte avsäger mig de uppdragen är att jag är nominerad igen av modiga partikamrater.

Jag kommer när det demokratiska valet av nytt kommunalråd är gjort självklart ta mitt ansvar och begära mig entledigad från uppdraget i kommunstyrelsen om den person som får förtroendet då inte har en plats där.

Min familj och jag har haft en oerhört tuff tid och jag vill tacka alla som på något sätt funnits där och stöttat. Människor jag känt under mina 30 år i partiet och trott varit mina vänner har svikit och vänt mig ryggen och spridit falska rykten och smutskastat mig. Nya vänner har tillkommit och har tillsammans med mina nära stöttat mig under den här oerhört jobbiga tiden. Till alla er jag inte känner som kommit fram på stan, i affären eller på annat sätt tagit kontakt, stöttat och peppat mig eller min familj, vill jag rikta ett stort hjärtligt tack. Alla kramar och peppande ord har hållit mig uppe när det känts som allra jobbigast.

Jag är och förblir socialdemokrat och jag kommer att fortsätta att arbeta för att de manliga maktstrukturerna skall få ett slut. Jag har under hela den här tiden sagt att jag skall vara den sista kvinna de knäcker och det står jag fast vid.

Malin Carlsson, avgående kommunalråd för Socialdemokraterna

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.