M reagerar under galgen

Även om jag har mina dubier då det gäller kompetensen i regeringskansliet tror jag inte för ett ögonblick att de är så odugliga att de inte känt till riskkapitalbolagens räntetricksande, skriver Lennart Andreasson.
Debatt • Publicerad 24 november 2011
Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

De senaste veckorna har vårdskandalerna inom Carema varit på tapeten. Regeringen lovar nu krafttag för att komma till rätta med missförhållandena. De vill undersöka om det går att lagstifta om att ge de anställda meddelarfrihet och protesterar högljutt mot riskkapitalbolagens räntetricksande som leder till att de undviker att betala skatt i Sverige, det land där de skor sig på skattmedel utan att bidra till skatteunderlaget.

Det värsta är den spelade upprördheten bland borgerliga ledare mot riskkapitalbolagens ”aggressiva räntetricksande”. Det är ett falskt apspel inför väljarna!

Reinfeldt, Borg och övriga regeringsföreträdare har länge vetat om att räntetricksandet pågått – utan att ha haft några synpunkter på förfarandet. Det var först när vårdskandalerna rullades upp inför en upprörd befolkning som regeringen tog tag i frågan.

Jag kan ha en viss förståelse för att högerregeringens företrädare inte läste mina debattartiklar i Borås Tidning i maj och i oktober 2010, där jag beskrev hur riskkapitalbolagen köpte upp svenska friskolor och vårdbolag och betalade med pengar från sina huvudkontor i skatteparadisen – mot en ockerränta på 18–20 procent. Allt för att kunna redovisa nollresultat i de svenska dotterbolagen och undvika att betala skatt i Sverige.

Att regeringens företrädare missade mina debattartiklar förlåter jag dem, men inte den falska upprördhet över räntetricksandet som de nu visar upp i media. De kan omöjligen ha missat alla artiklar som skrivits i ämnet i deras egna husorgan Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter!

Även om jag har mina dubier då det gäller kompetensen i rege-ringskansliet tror jag inte för ett ögonblick att de är så odugliga att de inte känt till riskkapitalbolagens räntetricksande. De har helt enkelt tyckt att det varit okej att riskkapitalbolagen skott sig på svenska skattebetalare, samtidigt som de smitit undan skatt genom att utnyttja en lucka i lagstiftningen. De flesta andra länder i vår omgivning har för länge sedan satt stopp för dylika fasoner!

I Reinfeldts Sverige jagar man hjärtlöst ut svårt sjuka och arbetslösa i kylan – men blundar för storkapitalets röveri! Caremaskandalen avslöjade att nerdragningar i verksamheten premierats med bonusutbetalningar i skatteparadis. Det visar hur perverst och sjukt det kan bli när vinstintresset släpps loss inom vård, skola och omsorg!

Vänsterpartiet är det enda parti som konsekvent säger nej till vinstdrivna företag inom vård, skola och omsorg. Vi har stöd för vår linje av en förkrossande majoritet av svenska folket, enligt gjorda enkäter.

Lennart Andreasson Borås

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.