Annons

Lösningen heter försoning

Ekholm hävdar att ”FN-besluten är enda vägen till fred”
Debatt • Publicerad 21 maj 2008

Problemet är att den tvåstatslösning som förhandlats fram har förkastats av arabvärldens styrande vid fyra tillfällen.

Israel är i dag omgivet av totalitära stater med nära en halv miljard invånare. En militant islamism hotar att utplåna landet Israel.

Annons

Det är ytterst tragiskt att främst vänsterungdomar ägnar sig åt en upploppsliknande demonstration på söndagen utanför Stockholms synagoga (!), och som kräver massivt polisskydd när Israels högtidsdag skall firas. (Se BT:s utmärkta ledare 14 maj) Kanske Ekholm bör titta lite närmare vilka som stör söndagsfriden i Stockholm!

Finns det någon tredje lösning på Israelkonflikten när en tvåstatslösning verkar omöjlig? Förresten, är en tvåstatslösning en långsiktig lösning när ena parten hotar den andra med utplåning? Antingen direkt eller genom ombud, d.v.s. militanta terrororganisationer. Vem ska garantera Israels säkerhet?

Kan följande vara en lösning! Redan för 90 år sedan undertecknade Israels första president Chaim Weizman en överenskommelse med dåtidens viktigaste arabiske ledare emir Fajsal. Det gällde vänskapliga relationer mellan judar och araber. Emiren skrev ”Tillsammans med mitt folk hoppas jag på en framtid då vi skall hjälpa er och ni skall hjälpa oss”.

Det blev inte fred den gången men för mig är försoning mellan folkslagen den pålitligt hållbara lösningen för framtiden.

Men vem ska kunna åstadkomma något så övermåttan härligt? Kan det vara ”han som satt på tronen och sade: se jag gör allting nytt – skriv ty dessa ord är trovärdiga och sanna”. (Upp 21:5). Innan detta sker kommer säkert världen att genomgå stora konvulsioner – men för mig hägrar en ljus framtid.

Till sist borde Berndt Ekholm ta sig en allvarlig fundering över varför palestinier i hundratusentals fortfarande lever i olika miserabla läger i arabländerna ännu efter 60 år. Tala om misslyckad integration – eller mera troligt avsiktlig. Flyktingarna har blivit en bricka i arabländernas smutsiga spel mot demokratin Israel för att hålla våldet vid liv!

Vi kan jämföra med när finska Karelen annekterades av Sovjet och tusentals fördrevs. Det finns många finländare också i Borås från Karelen som lever som helt accepterade svenskar sedan länge.

Björn Wahllöf

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons