LO, de papperslösa och dubbelmoralen

LO drar i dagarna igång en kampanj om ”papperslösa” och om fackets roll och möjligheter att företräda de ”papperslösa”. Det är svårt att få ihop logiken. Det är inte lätt för LO att företräda ”papperslösa” när själva utgångspunkten för de ”papperslösas” utsatta situation är den restriktiva lagstiftningen för arbetskraftsinvandring som LO själva har genomdrivit.
Debatt • Publicerad 1 september 2008

”Papperslösas” grundproblem är att de inte har tillstånd att vistas och arbeta i Sverige. Grundregeln är nämligen, att den som är medborgare i ett land utanför EU/EES bara har rätt att jobba i Sverige under mycket speciella förutsättningar och i sådana fall inte längre än 18 månader. Bara några hundra människor per år får permanent uppehållstillstånd i Sverige av arbetsmarknadsskäl.

Det har inte alltid varit så. Initiativtagare och pådrivande till dagens regelverk var LO. Den fria arbetskraftsinvandringen stoppades av den socialdemokratiska regeringen 1968. AMS och facket skulle avgöra om en utländsk medborgare skulle släppas in för att jobba tillfälligt, i avvaktan på att AMS skulle hinna utbilda någon redan bosatt i Sverige till jobbet. Reglerna skärptes ytterligare 1972, nu skulle arbetstillståndet vara klart innan man kom till Sverige.

Man kan grovt indela de papperslösa i Sverige i tre olika grupper.

Dels är det de som haft rätt att jobba medan de väntat på beslut om asyl, men som med nuvarande regelverk förlorat rätten att jobba i samma ögonblick som de fått avslag. Svenskt Näringsliv har länge drivit att de som får avslag på sin asylansökan men har ett jobb ska få rätt att söka arbetstillstånd och stanna i Sverige på de grunderna. Det bästa hade varit om övergångsregler hade gjort detta möjligt redan nu för dem som finns här. Men nu blir det först från 15 december som det nya regelverket öppnar denna nya möjlighet för dem som fått avslag.

Andra ”papperslösa” har varit här på ett tillfälligt arbetstillstånd som har löpt ut men valt att stanna kvar som ”papperslös”. Den gruppen kommer inte längre att växa när det nya regelverket med längre tillståndstider, automatisk förlängning och stora möjligheter till permanent uppehållstillstånd träder i kraft.

Den tredje kategorin har sökt sig till Sverige utan att ens ansöka om tillstånd, väl medvetna om att de med dagens regler aldrig skulle få rätt att arbeta i Sverige. Även den gruppen bör minska rejält när det nu i betydligt större utsträckning blir möjligt att arbetskraftsinvandra lagligt. Sammantaget är det absolut bästa LO kan göra för att ge de ”papperslösa” stöd och hjälp att stödja ökade möjligheter till legal invandring!

Karin Ekenger

Arbetsmarknadsexpert, Svenskt Näringsliv

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.