Annons

Lita på personalen i sjukvården

Hälso- och sjukvården är en av de mest kunskapsintensiva branscherna.
Debatt • Publicerad 11 september 2014
Utnyttja sjukvårdspersonalens kompetens.
Utnyttja sjukvårdspersonalens kompetens.Foto: TT

Personalen är välutbildad, ytterst professionell och vill konstant jobba med att förbättra resultaten för patienterna.

Om vi även fortsatt ska ha en sjukvård i världsklass måste vi använda personalen kompetens rätt och ledning och styrning av sjukvården förändras. Utbildning, erfarenhet och ansvar måste löna sig. Fokus på kvalitet och patientsäkerhet lyftas upp och stödsystemen förbättras.

Annons

Vi tycker inte att politikerna ska detaljstyra verksamheten. Politiken måste lita till den höga kompetens som de anställda har. Men den nuvarande regionledningen (S, V, MP) har förkärlek att detaljstyra sjukhusen från Residenset i Vänersborg. Hur många sängplatser ska det finnas i Borås och på Näl? Hur många undersköterskor respektive kuratorer ska det finnas inom psykiatrin i Borås kontra NU-sjukvården? Detaljförslagen haglar över verksamheten med ökad administration och minskat friutrymme som följd.

Det behövs bara ett fåtal politiskt satta mål. Vårt ansvar är att långsiktigt prioritera resurserna så att de går till de med störst behov av vård. Politiken måste ha siktet inställt på en resursfördelning på 5–10 års sikt för att ge långsiktiga spelregler. Genom investeringar i nya byggnader och hus kan vi både främja forskning och utveckling och underlätta rekrytering för att säkra personalförsörjningen i framtiden.

Det vi nu ser från den rödgröna politiska ledningen är ett blickande bakåt, ekonomiska brandkårsutryckningar när både köerna till vården växer och sjukhusen går med underskott.

Vi har identifierat sju områden som en ny regionledning bör ta tag i:

* Röj upp bland de svårarbetade IT-systemen. Genomför kraftfulla satsningar för att förnya IT-systemen så att administrationen och dubbelrapporteringen kan minska i vården.

* Ge sjukhusen långsiktiga spelregler, långsiktiga avtal och krav på prestation, istället för att de som har köer får resurser i efterskott.

* Rensa bland politiska mål och uppdrag – ge istället tydliga mandat och befogenheter till verksamheterna. Följ upp resultat.

* Öka servicegraden i vården, öka möjligheterna för patienter att söka andra vårdgivare om man inte är nöjd med kvalitet och bemötande. Resurserna ska följa med patienten.

* Genomgång av arbetssättet i vården. Ta tillvara allas kompetens och våga flytta arbetsuppgifter. Sjuksköterskorna är en felanvänd resurs på många håll. De har en högre kompetens än vad många av arbetsuppgifterna indikerar.

* Utveckla program för lönekarriärmöjligheter. Lång erfarenhet och gedigen kompetens ska synas i lönekuvertet.

Annons

* En långsiktig plan för sjukvården investeringar så att vi slipper kortsiktiga girar i investeringsbudgeten.

Dags för maktskifte i Västra Götalandsregionen. Det behövs en alliansledning med ett starkt Centerparti som har förmåga att ta tag i de stora ledningsfrågorna för sjukvården.

Kristina Jonäng (C) Uddevalla, oppositionsråd Västra Götalandsregionen

Cecilia Andersson (C) Borås, ersättare, personalutskottet Västra Götalandsregionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons