Annons

Lika villkor hörnsten i den svenska modellen

Vi svenskar är positiva till utveckling och förändring och har en lång historia av öppna gränser. Framtidens utmaningar har vi under det senaste århundradet mött genom omställning och kunskap.
Debatt • Publicerad 31 mars 2014

Vi tycker att det är bra att arbetstagare kan komma hit med hopp om en bättre framtid. Vi ser också att vi som nation har ett behov av kompetens från andra länder. Men idag är vittnesmålen många om den rovdrift på utländsk arbetskraft som pågår i Sverige och som breder ut sig i allt fler branscher. Det handlar om lastbils- och taxichaufförer, byggnadsarbetare, lager- och industriarbetare. Företag som använder arbetskraft som följer svenska kollektivavtal slås ut när konkurrensneutraliteten rycks undan.

Orsaken till det är bland annat det systemskifte som den borgerliga regeringen har genomfört. 2009 avskaffades den så kallade arbetsmarknadsprövningen, en myndighets- och partsgemensam prövning om arbetskraftsbrist och arbetsgivares lämplighet, som varit en hörnsten i den svenska arbetstillståndsregleringen sedan 1967.

Annons

I stället har den borgerliga regeringen skapat ett system där utländska arbetstagare hamnar i en orimlig beroendeställning till sina arbetsgivare och blir lätta offer för exploatering. För den arbetstagare som beviljas arbetstillstånd i Sverige är rätten att uppehålla sig här knutet till den anställning man fått. Hot om utvisning blir ett effektivt medel för oseriösa arbetsgivare att kuva arbetstagare till att inte ställa krav på bättre arbetsvillkor eller söka hjälp.

Vi har svårt att förstå dem som försvarar en modell där svenska jobb konkurreras ut med odrägliga arbetsvillkor. Vi menar att politikens uppgift är att se till att företag kan konkurrera på likvärdiga villkor. Dessa villkor ska förbättras och konkurrenskraften stärkas. Men det får inte ske på bekostnad av försämrade arbetsvillkor. Social dumpning hör inte hemma i Sverige – inte ens på arbetsplatserna.

För oss får löntagare från alla världens hörn komma till Sverige och arbeta. Men det måste ske under kontrollerade former. Därför är det uppenbart att en myndighetskontroll av arbetskraftsinvandringen måste återinföras. Allt annat är att motarbeta svenska seriösa företag, den svenska kollektivavtalsmodellen och ett öppet och tolerant samhälle.

Peter Johansson

ombudsman IF Metall avdelning 34

Marie Sjöhem

ombudsman Transport avdelning 17

Mattias Josefsson

oppositionsråd (S) Ulricehamn

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons