1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Låt våra nuvarande skolor i Svenljunga finnas kvar

Barn av i dag jagas från alla håll, de skall lyckas, syssla med flera aktiviteter, ha massor av vänner av rätta virket, bra betyg, och inte minst ha rätt föräldrar… Deras lärare sliter sitt hår för att följa skolplanen och nya betygssystem. De redan hårt ansatta lärarna drunknar i administrativa krav på extraarbete.

Drabbas den värdefulla lärotiden med barnen av detta arbete? Det vore konstigt om den inte gjorde det.

På toppen av allt detta kämpar vissa tjänstemän och politiker med att kraftigt försämra läromiljön genom att lägga ner så många små skolor som möjligt. Ett exempel i raden på detta är Svenljunga kommuns föreslagna skolplan. Där hotas fina små byskolor som fostrat mången klok människa genom åren och som verkat som ett oerhört viktigt nav i bygden.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Vi är många som är övertygade om att barnens bästa har stått i fokus i dessa skolor, inte minst via den hälsosamma läromiljön. Små klasser skapar trygghet, alla känner alla. Här finns naturen utanför dörren, och med ledord som utveckling, trivsel och rolig skoldag så har man skapat ett fint koncept där barnen kan lära för livet mitt bland alla krav och all stress.

Genom det fina samarbetet mellan bygdens förskolor, skolor och ortens föreningar uppmuntras barn i olika åldrar att ta hand om varandra. Man vill låta påskina att barnen lider av att inte ha så många jämnåriga omkring sig, att de blir asociala och hamnar efter… Hamnar efter vadå? Stresskarusellen i ångestskapande betongmiljö? Det tuffare klimatet i en större skola, där alla barn inte hinner bli sedda och få individuell hjälp i rätt utsträckning, i racet mot vuxenlivet? Då kan vi lugna er, ifall det är detta som oroar er.

Att låta barnen gå i små byskolor och hålla dem borta från den ökande stressen, är i de flesta fall det allra bästa. Använd sunt förnuft och betänk vilken lisa för själen det är att höra fågelkvitter, känna gräs och barr under fötterna på rasten, lära känna barnen på skolgården, veta var lärarna bor och så vidare. Låt oss bygga fler landsbygdsskolor, köra ut barnen från centralorten till denna hälsobefrämjande miljö!

Landsbygdspartiet oberoende menar bestämt att:

* Långsiktiga lösningar för bevarande av skolan är avgörande för att familjer skall välja att bo kvar eller bosätta sig på landsbygden. Landsbygdsskolorna är även viktiga som samlingspunkter och för den sociala utvecklingen.

* Det viktigaste i en liten ort på landet är utan tvekan förskolan och skolan, därefter affären. Börjar demonteringen av dessa, så faller snart hela samhället ihop.

Ta ert förnuft till fånga, låt alla våra nuvarande skolor finnas kvar. Allt för barnens bästa!

Lennart Eriksson, Landsbygdspartiet oberoende Svenljunga

Läs mer

Borås

Elev åtalas efter knivskärning utanför skolan

Polisens teori: Stirr-incident bakom attacken

Kultur

”Kommer de tuta eller kanske vifta med vindrutetorkarna?”

Folkmusiktrion Väsen gör en drive-in konsert under Ornungastämman – som sänds via BT.se!

Sommarkrönika

Här accelererar händelserna från 0 till 100 på någon sekund

Dagens sommarkrönikör berättar om jobbet som inre befäl på räddningstjänsten.

Borås

JUST NU: Företagspersonal ingrep mot välkänd tjuv

Den misstänkte sitter på nytt anhållen.

Borås

Oviss framtid för nya jättekvarteret – granne i överklagan

Hjalmarsson (L): ”Självklart blir det försenat”

Bollebygd

"Det är klart jag funderade på om jag skulle våga öppna en butik just nu”

Många affärer tvingas stänga – då väljer studenten att öppna godisbutik.