Låt Kulturnämnden sköta kulturen

Fristad kommundelsnämnd har tagit beslut att slå samman chefsfunktionen för äldreomsorg och kultur till en tjänst. Frågan är hur man går tillväga vid den tjänstetillsättningen. Kommer man att lägga största vikten vid utbildning/erfarenhet från äldreomsorgen eller från kulturområdet? Frågan är ganska lätt att besvara, enligt min mening. Utbildning och erfarenhet från kulturverksamhet får komma i andra hand.
Debatt • Publicerad 4 januari 2008

När jag läser artiklarna som stått i Borås Tidning om verksamhetsförändringen i Fristad undrar jag vad det är för kulturverksamhet politikerna i Borås stad vill ha. Som jag ser det ska kulturverksamheten i kommundelarna utgå från biblioteket genom att tillgodose de boendes behov av grundläggande kultur. De boende ska få sina behov av litteratur i ett lättillgängligt bibliotek, där det erbjuds datorer för allmänhetens egen sökning, barnteater, författaraftnar, mindre utställningar o.s.v. I Fristads fall innebär tjänsten även att vara chef för Musikskolan. En kulturansvarig har dessutom mandat att arbeta med, driva och utveckla kulturfrågorna sektorsövergripande inom hela kommundelen. När politikerna nu väljer att dra in den tjänsten och lägga den på en chef för en annan sektor inom kommundelen riskerar kulturfrågorna att degraderas till en sekundär verksamhet. Min åsikt är att det nu är läge att lägga tillbaka kulturverksamheten inom kommundelarna under Kulturnämnden.

Då kommer den att ligga under en nämnd som är utbildad och intresserad av att hantera kulturfrågor. De politikerna har aktivt valt att engagera sig inom nischen kultur. Kulturkontoret leds av en kompetent kulturchef, en administratör som kan leda och organisera kulturverksamhet inom en kommun. Det är inte detsamma som att leda och organisera verksamhet inom äldreomsorg, eller för den delen skola och förskola. Kulturchefen kan dra upp riktlinjer för en bra kulturverksamhet i Borås stad, entusiasmera och vidareutbilda personalen, så att kommunens kulturella basverksamhet byggs i kommundelarna där invånarna bor och som sedan korresponderar, följs upp av finkulturen i Kulturhuset. Man grundar i den dagliga verksamheten ute i kommundelarna där människorna bor och bygger sedan vidare med specialiteterna inom Kulturskolan och Kulturhuset. Det är denna växelverkan som måste till för att det ska bli en helhet av kulturen i Borås!

Kommundelsreformen var bra när den kom och har fört mycket gott med sig för kulturverksamheten. Nu har det gått många år och när man drar in på cheferna/administratörerna måste politikerna på högsta nivå se upp. Det går fort att rasera det goda som tagit många år att bygga upp och som – via tidigare politikers insatser – lett till att Borås hållit sig synnerligen väl framme i Kultursverige.

Margot Johansson

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.