Annons

Låt inte gamla kumpaner smida nya planer

Efter åratal av försummelse och bristande ledarskap från socialdemokratiska regeringar har den organiserade brottsligheten fått fotfäste i Sverige.
Debatt • Publicerad 25 februari 2008

De som tvivlade på detta har nu i höst fått tydliga signaler i form av beskjutningen av polishelikoptrarna på Säve och det regelrätta bombattentatet mot en åklagare i Trollhättan. Två exempel som tyvärr inte är ?rena tillfälligheter. Brott som på olika sätt utsätter människor för livsfara blir tyvärr allt vanligare.

Polisen bedriver redan idag en omfattande spaning mot personer som är en del av det som betecknas som den organiserade brottsligheten. Ofta rör det sig inte om förstagångsförbrytare. Många har både en och flera domar bakom sig. Samma dag som fängelsestraffet är slut kan en nyligen frisläppt person smida nya planer med gamla och nya medbrottslingar. Polisen som ofta har vetskap om var och när de träffas har små möjligheter att agera. Våra domstolar bör därför ges möjlighet att i domslutet ge den kriminelle umgängesförbud med andra dömda gängbrottslingar som personen haft samröre med. Umgängesförbudet skall gälla en begränsad tid efter frisläppandet. Detta är förstås något som man skall använda mycket sparsamt och enbart när de befarade brotten är av allvarlig natur. Ett umgängesförbud är precis lika rimligt och användbart som besöksförbudet som idag används när någon blivit misshandlad av sin nuvarande eller före detta partner. Polisen får på detta sätt en helt ny möjlighet att störa planerande av nya allvarliga brott. Men det har också en mer rehabliterande effekt för den som vill lämna sitt tungt kriminella liv bakom sig. Umgängesförbudet ger denna person ett synnerligen bra skäl till att inte träffa sina gamla medbrottslingar som ofta bidrar till att personen återfaller i brott.

Annons

En enskild åtgärd stoppar givetvis inte den utveckling som vi nu ser mot tyngre och mer organiserad brottslighet. Den organiserade brottsligheten måste på alla sätt störas ut. Förutom att samordningen mellan olika myndigheter verkligen måste förbättras behövs mer satsningar på hela rättsväsendet, från den patrullerande polisen på gatan till kriminalvården. Men man får inte glömma bort stegen däremellan. Tidiga och tydliga åtgärder från samhällets sida bidrar till att föra unga bort från en destruktiv framtid präglad av kriminalitet och missbruk. Vi måste också tillämpa dagens utvisningsregler för de utan svenskt medborgarskap som begått allvarliga brott i Sverige striktare och framförallt med större snabbhet.

Ulf Sjösten (m)

riksdagsledamot,Sjuhärad

Lars-Arne Staxäng (m)

riksdagsledamot, Bohuslän

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons