Annons

Lärarlöner halkar efter allt mer

I veckan presenterades den årliga rapporten ”Education at a glance” som jämför utbildningssystemen i OECD-länderna. Sverige har all anledning att oroa sig.
Debatt • Publicerad 27 september 2012
Foto: SCANPIX

På listan som jämför lärarlöner tar Sverige ytterligare ett kliv ner och hamnar på plats 24 av 34 länder. Att svenska lärares slutlön ligger 14 procent efter övriga OECD-länders är ytterligare ett bevis på att det är dags för kommunerna att säga ja till lärarnas krav på högre löner.

Dessutom konstaterar rapporten att drygt 41 procent av alla gymnasielärare i Sverige är över 50 år. Stora pensionsavgångar inom de närmaste åren är ett allvarligt problem och bidrar till den nationella lärarkris som Sverige står inför. Bara i Borås stad kommer cirka 30 procent av de tillsvidareanställda lärarna i grundskolan och gymnasiet att gå i pension inom tio år.

Annons

På Högskolan i Borås fick två av tre program för ämneslärare ställas in på grund av för få sökande. Det var lärare 7–9 inriktning matte/fysik/kemi och gymnasielärare inriktning matte/kemi som ställdes in. Den enda utbildningen som kom igång var 7–9 svenska/engelska/svenska2. Samtidigt vet vi att det är de lärare inom de naturvetenskapliga ämnena och förskollärarna som det är störst brist på.

OECD-rapporten konstaterar precis som Lärarförbundet att en klok strategi för att inte riskera att lärarkrisen blir ännu allvarligare är att locka fler till yrket genom att göra det attraktivare. SCB spår att det kommer att saknas 43 000 lärare inom åtta år samtidigt som Lärarförbundet i flera rapporter visar att många väljer bort läraryrket på grund av den låga lönen. För att höja yrkets status och få fler att vilja bli och vara lärare måste kommunerna ta ansvar för att höja lärarnas löner. Annars riskerar vi att inte ha tillräckligt med lärare i klassrummen. Vem ska då utbilda framtidens läkare, ingenjörer och entreprenörer? Tar inte kommunerna sitt ansvar säger man i förlängningen nej till eleverna och Sveriges framtid som kunskapsnation.

Rickard Jennerhed

vice ordförande

Lärarförbundet Borås

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons