Annons

Lägg prestigen om Bodaskolan åt sidan

Vi politiker bör inte gå in med pekpinnar i en fungerande verksamhet utan snarare lyfta fram Bodaskolan som ett lysande exempel, skriver M- och KD-politiker i Borås.
Debatt • Publicerad 22 februari 2020
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Att det ska behöva gå så långt att Lennart Forsman, rektor på Bodaskolan, inte ser någon annan utväg än att säga upp sig är ett nederlag, anser skribenterna.
Att det ska behöva gå så långt att Lennart Forsman, rektor på Bodaskolan, inte ser någon annan utväg än att säga upp sig är ett nederlag, anser skribenterna.Foto: Petter Trens

Situationen som uppstått på Bodaskolan är mycket olycklig. Arbetet med stödresurser, som arbetar på samma sätt som studiecoacher, har på Bodaskolan varit framgångsrikt. Tryggheten och studieron har ökat, vilket börjat avspegla sig i förbättrade studieresultat. Därför ser vi med stor oro på de direktiv från den styrande konstellationen (S, L, C, MP) om att nuvarande, uppskattad personal måste bytas ut på grund av vad som anses vara en felaktig utbildningsbakgrund. Rektor har reagerat med att lämna avgångsbesked efter att ha körts över av politiker från de styrande partierna – S, MP, C och L. Viktig kompetens går på så vis förlorad. Otryggheten riskerar öka och studieresultaten försämras. Det kan vi inte acceptera.

Moderaterna och Kristdemokraterna har därför i grundskolenämnden under torsdagen (20/2) lämnat ett initiativärende om att nuvarande personal ska kunna vara kvar på Bodaskolan. Vår uppmaning till de styrande är att i den här frågan lägga all prestige åt sidan och gå oss till mötes för elevernas bästa.

Annons

Den 19 februari var allmänhet och politiker inbjuda till Hässlehuset för dialog. Från våra partier har vi läst och lyssnat in debatten och kan med glädje konstatera att Bodaskolan har ett stort engagemang bland personalen, och de tillsammans lyckats vända en negativ trend.

”Alla som arbetat med ungdomar vet dock att tillit och relationer tar tid att bygga och det görs knappast i en handvändning.”

En av framgångsfaktorerna har varit de två fritidsledare som ett antal år arbetat precis som studiecoacher gör. De har båda vardera 20 års erfarenhet i yrket men anses sakna tillräckliga akademiska meriter och därmed också behörighet att söka de två nya tjänsterna som studiecoacher, som ska finansieras av statsbidrag. Föräldrar och personal vittnar om att fritidsledarna gör ett fantastiskt arbete med att skapa trygghet både på skolan och i närområdet. Frågan är varför man ska ändra på ett fungerande koncept.

Detta allvarliga ingrepp från styrande partier i en enskild skolas verksamhet motiveras med att det i avtal med lärarfacken slagits fast att studiecoacher ska vara akademiskt utbildade. I det fackliga avtal som är undertecknade från politiskt håll, och som nu gått ut, finns dock inga krav på akademiska poäng.

Grundskolenämndens ordförande försökte på onsdagens dialogmöte (19/2) bemöta den tänkta förändringen med att relationer förändras och att man kan bygga nya. Alla som arbetat med ungdomar vet dock att tillit och relationer tar tid att bygga och det görs knappast i en handvändning. Nuvarande personal bör därför få vara kvar för kontinuitetens skull.

Situationen som uppstått är mycket olycklig. Att det ska behöva gå så långt att rektorn inte ser någon annan utväg än att säga upp sig är ett nederlag. Vi politiker bör inte gå in med pekpinnar i en fungerande verksamhet utan snarare lyfta fram Bodaskolan som ett lysande exempel.

Arbetet med nuvarande studiecoacher har på Bodaskolan varit mycket framgångsrikt. Låt inte arbetet nu bli ogjort genom politiskt påtvingade personalförändringar. Vår uppmaning till de styrande är att lägga all prestige åt sidan och gå oss till mötes för elevernas bästa.

Ulf Sjösten (M), 1:e vice ordförande, grundskolenämnden

Anette Arvidsson (KD), ledamot, grundskolenämnden

Gunilla Christoffersson (KD), ersättare i kommunfullmäktige

Annette Carlson (M), oppositionsråd

Annons
Annons
Annons
Annons