1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Lägg inte ner Bageriet på Östermalm

Bageriets verksamhet måste få fortsätta i lokalerna på Östermalm. De brukare som haft sin dagliga verksamhet förlagd där ska inte behöva lida för att en tjänsteman inte varit tillräckligt tydlig med att rapportera bisyssla och att följden blev att kommunen inte utnyttjade Bageriets kapacitet, skriver Ann-Charlotte Blomqvist.
BT har i flera artiklar berättat om att den dagliga verksamheten med bageri på Östermalmsgatan 28 riskerar att stängas. Andreas Hallin har arbetat där i åtta år och blev mycket besviken över beskedet.
Foto: Barzan Dello

Sociala omsorgsnämnden ansvarar för individer med funktionsvariationer, som omfattas av LSS och socialtjänstlagen. Här befinner sig våra mest utsatta och sköra människor. Den dagliga verksamheten, som just nu på grund av covid-19 är inställd, är mycket betydelsefull för våra brukare och deras välbefinnande. Här får de utlopp för sin energi och sina färdigheter och kan odla sociala kontakter. För dessa personer med funktionsvariationer är det oerhört viktigt med trygghet och kontinuitet och de är högst sårbara för förändringar.

Sociala omsorgsnämnden har inför 2020 enhälligt beslutat om ett större sparbeting för att få ekonomin i balans och få möjlighet att frigöra kapital. Nämnden blev vid sammanträdet i maj informerad om ett tjänstemannabeslut, att besparingar kommer att genomföras i form av omorganisation och nedläggning av de dagliga verksamheterna Vingen och Bageriet. Orsaken till nedläggningarna är att man vill frigöra lokaler och genomföra en optimerad personalbemanning.

quote
Sverigedemokraterna motsätter sig förvaltningens beslut att lägga ner en mångårig, väl fungerande och också välkänd verksamhet.
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Vingen sysselsätter personer inom snickeri och vävning. Det finns ett förslag att de brukare som har sin dagliga verksamhet i Vingen ska kunna fortsätta med detta, men samordnat med annan verksamhet i andra lokaler i Borås. Vi förutsätter emellertid att förvaltningen försäkrar att verksamheterna med snickeri och vävning kan fortgå som tidigare.

Bageriet sysselsätter fem brukare och två anställda handledare. Sverigedemokraterna motsätter sig förvaltningens beslut att lägga ner en mångårig, väl fungerande och också välkänd verksamhet.

Tråkiga uppgifter har nyligen presenterats, att Träffpunkt Simonsland för flera år sedan slutade att köpa in bagerivaror från Bageriet på Östermalm, till förmån för inköp från berörd chefs eget företag. Detta har tyvärr orsakat att Bageriet betydligt minskat sin försäljning.

De brukare som i många år haft sin arbetsplats med daglig sysselsättning förlagd på Bageriet på Östermalm mister vid en nedläggning både sin specifika sysselsättning och den trygghet som de funnit i sin psykosociala invanda miljö. Följderna blir oro och dåligt mående, och kan medföra risk för ohälsa. Här har förvaltningen också att hantera en hel bageriutrustning som då inte kan utnyttjas.

Bageriets verksamhet måste få fortsätta i lokalerna på Östermalm. De brukare som haft sin dagliga verksamhet förlagd där ska inte behöva lida för att en tjänsteman inte varit tillräckligt tydlig med att rapportera bisyssla och att följden blev att kommunen inte utnyttjade Bageriets kapacitet. Försäljningen kan säkert öka om framtida leveranser kommer i gång till kommunernas olika verksamheter inklusive Simonsland.

Ann-Charlotte Blomqvist (SD), ledamot, sociala omsorgsnämnden

Läs mer

Borås

Elev åtalas efter knivskärning utanför skolan

Polisens teori: Stirr-incident bakom attacken

Sommarkrönika

Här accelererar händelserna från 0 till 100 på någon sekund

Dagens sommarkrönikör berättar om jobbet som inre befäl på räddningstjänsten.

Sport

Norrmalm föll stort hemma mot Brämhult

Division 6 Borås: Norrmalm–Brämhult 1–7

Borås

Oviss framtid för nya jättekvarteret – granne i överklagan

Hjalmarsson (L): ”Självklart blir det försenat”

Bollebygd

"Det är klart jag funderade på om jag skulle våga öppna en butik just nu”

Många affärer tvingas stänga – då väljer studenten att öppna godisbutik.

Sambolagen

Vad händer vid en separation? Experten svarar på tio frågor om sambolagen

Experten svarar på frågor om vad som gäller juridiskt när man är sambos