Annons

Debatt: Låg lön bättre än ingen alls

Sverige behöver sänkta ingångslöner och arbetsgivaravgifter för att fler ska komma i arbete, menar unga liberaler.
Debatt • Publicerad 10 maj 2018
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Mats Andersson / TT

Sverige behöver sänkta ingångslöner och arbetsgivaravgifter för att fler ska komma i arbete. Det handlar inte bara om nyanlända, även svenska ungdomar hamnar i arbetslöshet för att det är för dyrt att anställa, menar unga liberaler.

Förra veckan var det första maj. En dag då vänsterorganisationer, fackföreningar och arbetarpartier gav sig ut på gator och torg för att demonstrera. Samtidigt biter sig utanförskapet fast, polariseringen på svensk arbetsmarknad ökar och socialdemokratins höga murar hindrar människor från att ta sig in på den svenska arbetsmarknaden. Arbetarrörelsen har under historiens gång varit med och drivit igenom många bra reformer, men i dag är snarare de grupper som på första maj stod och demonstrerade en bromskloss för Sverige, och det är ingenting som bör firas.

”Retoriken från Socialdemokraterna visar vilka de egentligen är.”
Annons

De senaste åren har över 200 000 människor sökt asyl i Sverige. Arbetslösheten bland nyanlända är hög och regeringen klarar inte av att ta fram åtgärder för att lösa problemet, trots blommande högkonjunktur. Politiken måste skapa möjligheter för människor, möjligheter till egen försörjning, självständighet och anständighet. Men arbetarrörelsens politik leder till utanförskap och brist på integration.

I dag är ingångslöner så höga och det är så dyrt att anställa att många nyanlända går utan jobb och tvingas leva på bidrag – vilket Socialdemokraterna verkar vara nöjda med, för några reformer som skulle bryta detta mönster ser vi inte skymten av. Sverige behöver sänkta ingångslöner och arbetsgivaravgifter för att fler ska komma i arbete. Det handlar inte bara om nyanlända, även svenska ungdomar hamnar i arbetslöshet för att det är för dyrt att anställa dem. En låg lön är bättre än ingen lön. Framför allt behöver vi en statsminister som uppmuntrar människor att komma hit för att bygga Sverige starkt och en regering som levererar förslag som gör detta möjligt.

Retoriken från Socialdemokraterna visar vilka de egentligen är, ett parti som anser att svenska arbetare är viktigare än alla andra. Statsminister Stefan Löfven skrev nyligen att ”det är orimligt att det kommer tusentals personer till Sverige varje år för att göra jobb som arbetslösa i Sverige kan utföra.”

Ungefär samtidigt skrev finansminister Magdalena Andersson (S) att hon inte ser något behov av städpersonal eller diskare från andra kontinenter. När man borde lägga fokus vid vart människor är på väg istället för varifrån de kommer, ägnar sig Socialdemokraterna åt det motsatta. De lägger all vikt på varifrån människor kommer, istället för vart de är på väg. Vad skiljer Socialdemokraterna från Sverigedemokraterna i detta avseende? Inget alls.

“Heja facket! Friskt humör! Det är ni som kampen för!” var ett av många slagord som kunde höras i tisdags förra veckan. Ha då i åtanke att kampen de syftade på gäller de svenska arbetarna. De som redan är innanför de skyhöga murarna som Socialdemokraterna har byggt kring arbetsmarknaden. Om du vill kämpa för att alla ska få en reell chans att skapa sig ett liv i Sverige kan du stanna hemma och spara på rösten nästa första maj, och istället lägga din röst på ett liberalt parti den 9 september.

Soroush Rezai, 2:e vice distriktsordförande, Liberala ungdomsförbundet väst

Emmy Scilaris, klubbordförande, Liberala ungdomsförbundet Södra Älvsborg

Annons
Annons
Annons
Annons