Kvinnor drabbas av stroke i onödan
Mycket lidande och kostnader skulle kunna undvikas men många, framförallt kvinnor, felbehandlas med acetylsalicylsyra som inte skyddar mot stroke. Socialstyrelsen avråder sjukvården från att använda acetylsalicylsyra, men i sjukvården verkar man blunda för kvinnor med strokerisk.
Förmaksflimmer är den vanligaste hjärtrytmrubbningen bland vuxna svenskar som minst 300 000 svenskar bär på, framför allt äldre personer. Mörkertalet är stort då många har förmaksflimmer utan symtom. Förmaksflimmer medför en ökad risk att drabbas av stroke, den tredje vanligaste dödsorsaken i Sverige. Omkring 6 000 personer med förmaksflimmer drabbas varje år av stroke. Därför är det viktigt att patienterna behandlas för att minska strokerisken.
En svensk studie visade nyligen att endast omkring en tredjedel av 180 000 flimmerpatienter fick den rekommenderade behandlingen. En tredjedel behandlades med acetylsalicylsyra, och en tredjedel fick ingen behandling alls. Av de som fick acetylsalicylsyra var en övervikt kvinnor.
Tidigare rapporter visar att kvinnor med förmaksflimmer löper högre risk att drabbas av stroke än män. Därför är det särskilt bekymmersamt att sjukvården fortsätter att behandla kvinnor med acetylsalicylsyra som inte förebygger stroke. En rapport från SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering, bekräftar denna könsmässiga snedfördelning där män i högre utsträckning än kvinnor får rätt medicin för att minska risken för stroke. 46 procent av männen fick den rekommenderade behandlingen mot 37 procent av kvinnorna.
Socialstyrelsen har arbetat fram nya Nationella riktlinjer för hjärtsjukvård. I riktlinjerna står tydligt att sjukvården inte ska använda acetylsalicylsyra som ett behandlingsalternativ för patienter med förmaksflimmer. Istället ska patienter som har minst en riskfaktor för stroke behandlas med beprövat warfarin eller moderna blodförtunnande läkemedel, så kallade antikoagulantia.
De senaste åren har tre moderna antikoagulantia godkänts. Dessa läkemedel ger bättre skydd mot stroke än warfarin och lägre risk för blödningar, vilket Socialstyrelsen nu också bekräftar i sina nya riktlinjer. Med flera nya och bättre behandlingsmöjligheter finns än mindre anledning att fortsätta att använda acetylsalicylsyra.
Inom sjukvården finns en tröghet gentemot förändringar, både när det gäller att ta till sig nya behandlingsmetoder och att utrangera gamla metoder som inte längre ska användas. När det gäller behandling av patienter med förmaksflimmer rekommenderades behandling med acetylsalicylsyra fram tills för ungefär fem år sedan.
Varje förhindrat strokefall utgör en mycket stor ekonomisk besparing för samhället. Strokevården beräknas kosta omkring 16 miljarder kronor om året. Det mänskliga lidandet, med svåra fysiska och psykiska handikapp, får tusentals kvinnor stå för. Att blunda för dessa fakta är både sanslöst och hjärtlöst. Sjukvården måste nu fullt ut ta sitt ansvar.
Alexandra Charles
ordförande 1,6 och 2,6-miljonerklubben