Annons

Kunskap är den viktigaste faktorn

Replik. Svar till Katarina Larsson, BT:s ledarsida 26/4.
Debatt • Publicerad 5 maj 2014

Jag skrev under förra året en motion om att Borås stad ska erbjuda alla barn, oavsett om deras föräldrar har arbete eller ej, möjligheten att vara 30 timmar i veckan på förskolan.

Jag gjorde det för att jag och Folkpartiet tror på förskolan som en viktig start i livet för barnen. Vi är övertygade om att den pedagogiska utbildningen gynnar barnens utveckling. Dessutom är det min fasta övertygelse att alla barn ska ha denna rättighet, men notera, det är ett frivilligt erbjudande.

Annons

De föräldrar som väljer en annan lösning är självfallet fria att göra det, och det har jag inga synpunkter på. Dessutom finns det barn som är i större behov av andra än förskolan, och det är de barn vars föräldrar är arbetslösa och/eller nyanlända till Sverige.

De barnen ska självfallet ha samma rätt till pedagogisk verksamhet och samvaro som barn i den familj där bägge föräldrarna arbetar.

Det är självfallet så att familjen är det absolut viktigaste sammanhanget för barnen att känna närhet och trygghet i. Men det är inte alla familjer som är så harmoniska som man skulle önska, och i de fallen kan den reform jag föreslagit vara positiv för att stärka barnens situation och utveckling.

I debatten i fullmäktige framstod det som att alla familjer är fantastiska källor till trygghet och gemenskap för barnen. Det är beklagligtvis inte så i alla familjer.

Katarina Larsson hävdar att jag genom min motion skulle förorda större barngrupper i förskolan. Jag har aldrig, vara sig i motionen eller i talarstolen i Kommunfullmäktige, förordat större barngrupper. Jag besökte så sent som för 1,5 månad sen en förskola, och såg problemen kopplade till stora barngrupper.

Vad som saknas i Borås är kraftfulla åtgärder för att bygga ut förskolan i den takt som krävs, och för det misslyckandet är det rödgröna styret ansvarigt. Hade Folkpartiets budget vunnit gillande hade förskolan fått betydligt mer resurser än vad den har idag.

Vad jag inte förstår hos Katarina Larsson är varför barn till arbetslösa eller föräldralediga inte ska få samma möjligheter till att delta i den pedagogiska utvecklingen och samvaron i förskolan? Vad är det som gör att dessa barn inte får samma möjligheter att tidigt påbörja en slags utbildning?

Kunskap är den viktigaste faktorn för att stärka varje människas livschanser. Det är därför Folkpartiet alltid satsar på skolan. Jag förvånas över att andra inte vill ge barnen den rätten, beroende på vad deras föräldrar gör på dagarna.

Morgan Hjalmarsson (FP) kommunalråd

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons