Kulturarbete tas inte på allvar – och bildkonsten är i strykklass

”Galleri Glasverandan har haft en ambitiös verksamhet. Med minskad tid för kulturansvarig tycks kommundelsnämnden tro att utställningsverksamheten kan fungera av sig självt och/eller att konstnärerna skall ställa upp med ytterligare gratis arbetstid.”
Debatt • Publicerad 1 februari 2008
Fristadssonen Sten Flyckt är en av många etablerade konstnärer som utan ersättning ställt ut på biblioteket.
Fristadssonen Sten Flyckt är en av många etablerade konstnärer som utan ersättning ställt ut på biblioteket.Foto: Arkiv

Det finns några få bibliotek i Borås som bedriver seriös utställningsverksamhet där bl.a. professionella konstnärer bjuds in att visa sin konst. Ett av dem är Fristad kommundels Galleri Glasverandan.

Nu kan man ana att den verksamheten kommer att urvattnas när nuvarande kulturansvarig skall sluta och äldreomsorgsansvarig också skall vara kulturansvarig. Det innebär dels att biblioteket förlorar en hel del arbetstid, dels att ansvaret för kulturen skall ligga hos någon som inte har någon erfarenhet eller kompetens på kulturområdet. Det är skrämmande att betrakta denna nonchalanta syn på kulturen och denna okunniga tro att det inte krävs någon kompetens för att ansvara för en kommundels kulturverksamhet.

Galleri Glasverandan har haft en ambitiös verksamhet. Med minskad tid för kulturansvarig tycks kommundelsnämnden tro att utställningsverksamheten kan fungera av sig självt och/eller att konstnärerna skall ställa upp med ytterligare gratis arbetstid.

Det är tyvärr alldeles för vanligt i dagens samhälle att betrakta bildkonstnärerna som den enda grupp som skall göra sitt arbete helt utan ersättning. Det visar på okunskap och brist på respekt för konsten.

Även en mindre utställning på ett bibliotek medför en hel del arbete. Bilder lämpliga för lokalen skall plockas fram och väljas ut, ramas in eller förses med passepartout. Foton för vernissagekort/affischer ska tas och utställningen ska marknadsföras både av konstnären och av biblioteket. Verken skall transporteras till utställningslokalen, verken skall hängas så att de fungerar väl i lokalen och samspelar så att utställningen blir en helhetsupplevelse. Konstnären skall resa till och delta på vernissagen och han/hon skall så småningom resa dit igen och plocka ner och transportera hem sina verk. För detta får konstnären ingen ersättning alls!

Biblioteket erbjuder sina besökare ytterligare upplevelser genom dessa utställningar. Det skulle knappast falla någon bibliotekarie in att bjuda in en författare till uppläsning på biblioteket utan att erbjuda författaren ersättning för sitt arbete. Men konstnärerna förutsätts ställa upp gratis.

Och vi konstnärer är ofta så snälla (dumma kan en del tycka) att vi sponsrar en stor del av konstlivet med gratis arbete, för att skapa intresse och samtal, visa på konstens mångfald och variation och bidra som ett viktigt inslag i bibliotekens folkbildande arbete. Det är självklart viktigt för alla parter att visa det vitala och spännande konst- och kulturliv som finns i Borås stad och att det visas nära, i vardagslivet, så som på biblioteken.

KRO (Konstnärernas riksorganisation) har länge arbetat för att förbättra konstnärernas villkor. Några förbättringar har skett, men att konstnärerna får ersättning för sitt arbete och sina resor när de har en utställning på något av biblioteken i Borås stad förekommer inte. Det fanns för femton, tjugo år sedan en liten garantisumma vid några bibliotek, men den skars bort. Kan det bero på att man på bildkonstens område inte tycker det är så viktigt vad som visas?

KRO Sjuhärad ser med stor oro på den okunnighet och nonchalans mot kulturen som tycks ligga bakom Fristad kommundels beslut att låta äldreomsorgsansvarig också bli kulturansvarig. Och att man då riskerar att äventyra den goda kvalitet som mångårigt kulturarbete i Fristad byggt upp och tycks förvänta sig att konstnärerna skall ställa upp med ännu mer obetalt arbete.

Vi ser detta som ett tecken på att ansvaret för kulturen bör föras bort från kommundelarna och läggas under kulturnämnden.

KRO Sjuhärad vill föreslå att Borås stad överväger om inte ansvaret för kulturen bör centraliseras till en enda kulturnämnd. Och att Borås stad betalar konstnärerna en utställningsersättning även vid utställningar på biblioteken.µ

Per Åke Magnusson, Malena Karlsson, Björn Eriksson, Kerstin Dahl-Norén, Torbjörn Damm, Ingalill Sjöblom

Styrelsen KRO Sjuhärad

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.