unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Sjuhäradarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Kristdemokraterna: Så stoppar vi våldsvågen

Regeringen har i flera års tid lovat att trycka tillbaka våldet och att krossa gängen. Men utan synbara resultat, skriver kristdemokrater.
Regeringen har i flera års tid lovat att trycka tillbaka våldet och att krossa gängen. Men utan synbara resultat, anser skribenterna.
Regeringen har i flera års tid lovat att trycka tillbaka våldet och att krossa gängen. Men utan synbara resultat, anser skribenterna.
Foto: MARKO SÄÄVÄLÄ / TT
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Kommer våldsvågen aldrig att ta slut? Det är vad många frågar sig efter dödsskjutningen av en tolvårig flicka och det tio timmar långa tortyrrånet av två tonårspojkar.

Kriminaliteten har eskalerat till nivåer vi aldrig har sett förut. Det är så illa att rikspolischefen Anders Thornberg ser sig tvungen att slå larm om att våldsutvecklingen är ”synnerligen allvarlig”.

quote
Sverige befinner sig i en ny situation, då behövs en ny strategi.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Regeringen har i flera års tid lovat att trycka tillbaka våldet och att krossa gängen. Men utan synbara resultat.

Istället blir våldet råare och grymmare. Det behövs till och med nya ord för att beskriva det: ”tortyrrån” och ”förnedringsvåld”. Allt oftare är det barn och unga som drabbas. Listan över sådant som föräldrar behöver oroa sig för växer evighetslång. Och varje nytt brott väcker frågan: Är det mitt barn nästa gång?

Unga är också förövare i större utsträckning än tidigare. Gängen utnyttjar dem strategiskt och cyniskt för att komma undan så lindrigt som möjligt och för att kunna fortsätta begå brott.

Sverige befinner sig i en ny situation, då behövs en ny strategi. Kristdemokraterna vill se ett batteri av åtgärder för att förändra kriminalpolitiken som rör ungdomar. Därför lanserar vi Operation rättvisa – ett åtgärdspaket mot ungdomsbrottsligheten.

Vi föreslår till exempel att straffrabatten för unga ska bort, att fler unga brottslingar ska dömas till sluten ungdomsvård och att alla brott ska utredas och klaras upp. Därtill behövs fler förebyggande insatser. Vi vill bland annat förändra sekretesslagstiftningen för att förbättra samverkan mellan socialtjänsten, skolan och polisen. Dessutom vill vi att det ska vara skolplikt upp till 18 års ålder, så att unga inte kan hoppa av skolan för att bli livsstilskriminella.

Det är uppenbart att regeringen varken har förmågan eller viljan att uppfylla sina löften.

Det är oppositionens roll att föra offrens och medborgarnas talan. Vi lovar att vi kommer att driva på regeringen för att få stopp på våldsvågen. Vi kommer göra allt i vår makt för att få till stånd en förändring.

Ebba Busch (KD), partiledare

Andreas Carlson (KD), rättspolitisk talesperson

Niklas Arvidsson (KD), kommunalråd