Kräver moderna arbetstider
Arbetstidsavtalen som tillämpas i vården är från 70-talet. Det rimmar illa med den kunskapsintensiva vård vi har idag.
Vården har utvecklats enormt, avtalen har inte hängt med. Nattbemanningen ser exempelvis helt annorlunda ut idag än för 40 år sedan. Då jobbade våra medlemmar antingen på natten eller på dagen. Nu arbetar sjuksköters-kor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor ofta både dag och natt i ett rullande schema. Men de centrala avtalen fungerar inte när det gäller reglera återhämtning och kompensation.
Vi har medlemmar som jobbar väldigt långa pass, 10 upp till 24 timmar i ett sträck för ambulanssjuksköterskor. Det skulle samhället aldrig acceptera för en pilot, långtradarchaufför eller lokförare med tanke på säkerheten.
Idag är det dessutom stora skillnader mellan ”bästa” och ”sämsta” arbetsvillkor för våra medlemmar i olika delar av landet. Arbetsgivare kan säga upp lokala avtal med kort varsel, oftast för att spara pengar.
Ett exempel är 1 400 sjuksköterskor på Karolinska universitetssjukhuset som skulle få sina inkomster sänkta med ända upp till 5 000 kronor när ett nytt avtal trädde i kraft. Det nya skulle ersätta sjukhusets gamla poängsystem som gav hög ersättning på helger, nätter och pass med obekväm arbetstid. Ett annat exempel är Skånes universitetssjukhus där sjuksköterskor riskerar upp till 9 000 kronor lägre ersättning per månad när det lokala avtalet sägs upp. Det är självklart helt orimligt. Vi måste få centrala arbetstidsavtal som passar våra medlemmar.
Vi vill ha:
Rimliga villkor för att klara dag och natt. I nattarbete ska tid för återhämtning räknas in i arbetstiden.
OB-ersättning som räknas procentuellt mot lönen och kan tas ut antingen som tid eller pengar.
Större möjlighet till individuella lösningar.
Förutsättningar för chefer och medarbetare att långsiktigt planera verksamhet och bemanning.
Tid för kunskapsinhämtning och tid för till reflektion.
God återhämtning mellan arbetspassen.
Sjuksköterskor är enligt Arbetsmiljöverket den yrkesgrupp som drabbas mest av arbetsrelaterad ohälsa. Många orkar inte arbeta heltid. De anger livspusslet, möjlighet till återhämtning och socialt liv som skäl för att gå ner i arbetstid. Det är ett enormt slöseri med välutbildade legitimerade yrkesgrupper.
Hälsosamma arbetstider är en förutsättning för ett hållbart yrkesliv, säker vård för patienten och goda resultat. Nu måste arbetsgivare, såväl privata som offentliga, skapa förutsättningar för en vård i världsklass året runt, dygnet runt.
Ineva Ribeiro förbundsordförande Vårdförbundet
Ellinor Johansson
Ewa Nilsson
Åsa Bertilsson
Stina Wernsted
Anita Larsson
Anna-Karin Davidsson
förtroendevalda Vårdförbundet Södra Älvsborgs sjukhus