Annons
Debatt

Köttskatt kan ge motsatt effekt

Det är ytterst angeläget att köttet som produceras idag och i framtiden ger minsta möjliga klimatavtryck. Då är det viktigt att komma ihåg att det är skillnad på kött och kött, menar LRF.
Debatt • Publicerad 29 januari 2013

Alla bör vi välja det kött vi äter med omsorg. Den aktuella diskussionen om hur man bäst nyttjar jordens resurser på ett effektivare och mer hållbart sätt är oerhört viktig. Det är ytterst angeläget att köttet som produceras idag och i framtiden ger minsta möjliga klimatavtryck. Då är det viktigt att komma ihåg att det är skillnad på kött och kött.

Jordens befolkning växer och med den antalet munnar att mätta. Den svenska köttproduktionen är en av de mest klimatsmarta i världen. Åtgärder som försämrar villkoren för svenskt köttproduktion är med andra ord en stor björntjänst för klimatet.

Annons

Vatten blir alltmer en bristvara i världen. Sverige är ett land med rikliga tillgångar på vatten, och goda villkor för gräsproduktion. Båda dessa är förutsättningar för att bedriva en långsiktigt hållbar köttproduktion. De svenska bönderna borde alltså producera en större andel, inte mindre, av världens köttkonsumtion. Hur tar vi tillvara på denna kunskap? Hur skapar vi en hållbar konsumtion och en hållbar produktion? Vad världen behöver är en mer framåtsyftande och konstruktiv diskussion – istället för att båda sidor i debatten låser fast i sina positioner.

Det är också viktigt att skilja på den svenska produktionen av kött och den svenska konsumtionen av detsamma. Utsläppen av klimatgaser från produktionen kan minskas genom olika åtgärder, vilka svenska bönder kontinuerligt jobbar med. Även utsläpp från konsumtionen kan minskas, om man som konsument väljer det mest klimatsmarta alternativet, och om man äter upp de 15 procent av maten som idag istället slängs. Såväl producenter som konsumenter kan alltså, i högre grad än idag, dra sitt strå till stacken.

Den 40-procentiga ökning av köttkonsumtionen som skett sedan 1990 har nästan uteslutande bestått av importerat kött, vilket många gånger inte är det mest klimatsmarta. Jordbruksverket visar dessutom i en rapport från 2011 att utsläppen från nötkött faktiskt skulle kunna minska till nästan noll genom att till exempel kombinera bete och trädplantering på gammal åkermark.

Den senaste tiden har köttkonsumtion i allmänhet, köttfria måndagar och köttskatt i synnerhet, debatterats flitigt. Oavsett vad man som konsument väljer att äta bör man ha möjlighet att göra ett informerat val. Vi i LRF tycker därför att det är jätteviktigt med information och ursprungsmärkning av maten.

Däremot riskerar trubbiga verktyg som köttskatt att slå undan den mest miljösmarta produktionen, eftersom det mest miljösmarta köttet då blir ännu dyrare (det är ju dyrast redan idag) och konsumenten väljer det billigare importerade, miljöosmarta. En köttskatt riskerar att Sverige i än större utsträckning exporterar miljöpåverkan till andra länder, vilket vore högst olyckligt.

De flesta vill äta både kött och grönsaker, och vi bönder kan leverera råvarorna. Tillsammans med konsumenterna kan vi göra stor nytta – genom att producera livsmedel på bästa sätt och genom att göra medvetna val i mataffären. Om alla gör sitt får vi både en långsiktigt hållbar produktion och konsumtion av maten.

Clara Holm-Nause

styrelseledamot LRF Västra Götaland

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons