1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Kostnadsutvecklingen i socialtjänsten måste brytas

Socialtjänstlagen bör skärpas så att alla kommuner ställer krav på motprestation för bidrag, skriver Peter Hemlin.

Socialnämnden i Bollebygd prognostiserar ett underskott på 17,4 miljoner kronor, vilket framgår av delårsrapporten för augusti 2019. I rapporten konstateras att istället för beslut om åtgärder valde nämnden att äska hela det beräknade  underskottet på 18,1 miljoner kronor.

Delårsrapporten efterlyser en saklig debatt om vad som skall göras åt kostnadsläget inom individ- och familjeomsorgen och hur man ska få ner kostnaderna till en nivå som håller sig inom kommunens ekonomiska ramar.

Det finns då anledning att reflektera över åtgärder som Moderaterna nu föreslagit:

Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

1. Skärpta krav för att få försörjningsstöd. Socialtjänstlagen bör skärpas så att alla kommuner ställer krav på motprestation för bidrag. Lagen bör också tydligt slå fast att den som kan arbeta är skyldig att stå till arbetsmarknadens förfogande i hela landet.

2. Bidragstak. Bidrag får inte staplas på bidrag. Därför föreslår Moderaterna ett bidragstak – summan av olika bidrag bör aldrig bli högre än 75 procent av lönen från ett jobb. För att det ska göras effektivt krävs ett gemensamt statligt utbetalningssystem för offentliga bidrag.

3. Kvalificering till bidragsystemen. Nyanlända bör i högre grad arbeta sig in i rätten till olika bidrag och sociala ersättningar. Vuxna utan barn bör enbart ha rätt till etableringsersättning eller försörjningsstöd samt bostadsbidrag innan de kvalificerat sig till fulla bidrag. Nyanlända med barn får rätt till barnbidrag, men inte flerbarnstillägg.

4. Krafttag mot bidragsfusk. En bidragsbrottsenhet bör inrättas på Försäkringskassan – och ansvaret för att åtala bidragsbrott flyttas till Ekobrottsmyndigheten. Extra kraft ska läggas på att upptäcka, åtala och fälla den organiserade bidragsbrottsligheten, som omsätter miljardbelopp.

5. Öka drivkraften till att jobba. Därför vill Moderaterna förstärka jobbskatteavdraget för att öka utbytet av att gå från bidrag till arbete. Alla som tjänar över 13 000 kronor per månad ska få en skattesänkning som motsvarar 3 200 kronor per år.

Peter Hemlin, ordförande, Moderaterna Bollebygd