Annons
Debatt

Kostnaderna för vårdvalet börjar visa sig

Nu börjar kostnaderna för vårdvalet visa sig.
Debatt • Publicerad 4 december 2009

Vänsterpartiet har förut frågat regionstyrelsens ordförande, Roland Andersson, om kostnaderna. 25 miljoner kronor i marknadsföring och information visste vi, liksom en handfull tjänstemän som arbetat med frågan. I övrigt fick vi inga svar.

Vi fick senare höra på regionstyrelsen att tjänstemännen bedömde 75 miljoner i ”omställningskostnader” för offentliga vårdcentraler 2009. 

Annons

Nu har majoriteten i Västra Götaland lagt en tilläggsbudget för 2010. Då baxnade även vi som varit kritiska till vårdvalet. Kostnaderna för omställningar beräknas nu till 200 miljoner för 2010.

De säger att de ger en halv miljard till vården 2010 men 200 miljoner ska alltså användas till att säga upp personal och göra sig av med lokaler, bara för att man valt att genomföra en privatisering av vårdcentraler. Enkel matematik: 25 + 75 + 200 = 300. Miljoner kronor som kunde ha använts bättre.

Västra Götalandsregionen satsar årligen fem miljarder kronor på primärvården. Vårdvalet ska löpa under fem år. Det blir 25 miljarder totalt. Kostnaden för att genomföra vårdvalet är alltså en procent av totalkostnaden sett över fem år. 

Men matematik och pengar är abstrakt, men det går att göra väldigt konkret. Det går att räkna ut att det motsvarar 60 miljoner kronor årligen under fem år. Det motsvarar: 60 läkare om året i fem år och 150 sjuksköterskor om året i fem år. 

Då har vi inte ens försökt räkna ut hur mycket av våra skattepengar som kommer att gå i aktieutdelning till riskkapitalister från Frankrike eller andra bolag. 

Nästa höst är det val. Vänsterpartiet vill att skattepengar ska användas till personal som har tid med patienterna. Inte till att säga upp dem. Vi var emot införandet av vårdvalet. Vi har åtminstone 300 miljoner orsaker att vara stolta över det. 

Annette Ternstedt (V)

ledamot hälso- och sjukvårdsutskottet

Gunbritt Johansson (V)

ledamot i Sjuhärads hälso- och sjukvårdsnämnd

Kaj Svensson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons