Annons
Debatt

Kostextremister hot mot folkhälsan

Kost med lågt kolhydratinnehåll och högt fettinnehåll har fått allt större uppmärksamhet. Det talas lite om de hälsorisker som ett alltför högt intag av mättat fett och protein och ett för lågt intag av frukt och fullkorn för med sig, skriver Ingemar Gröön.
Debatt • Publicerad 5 september 2011

Vi ser i världen idag en epidemi av övervikt, fetma och diabetes som vi aldrig tidigare upplevt genom historien. Statistik från Folkhälsoinstitutet visar att 42 procent av kvinnorna i Västra Götalandsregionen är överviktiga eller feta, och för männen är siffran 52 procent.

Men vilka möjligheter ges invånarna i regionen att göra något åt sin situation? Jo, han eller hon möts av ett bombardemang i media med en uppsjö av motsägelsefulla och förenklade budskap om mirakeldieter som snabbt och lätt trollar bort alla problem.

Annons

Under de senaste åren har lågkolhydratkosten LCHF (kost med lågt kolhydratinnehåll och högt fettinnehåll) fått allt större uppmärksamhet. Förespråkarna för denna diet menar att det är kolhydraterna som är boven och att lösningen på alla problem med diabetes och övervikt är att ta bort dem.

Det talas inte något om de problem och långsiktiga hälsorisker som ett alltför högt intag av mättat fett och protein och ett för lågt intag av frukt, grönt och fullkorn för med sig. Det talas inte heller om de negativa miljökonsekvenserna av ett alltför stort intag av animaliska produkter.

Enligt Livsmedelsverkets kost-rekommendationer bör vi äta mer kolhydrater i form av fullkornsprodukter, inte mindre. Även de nyligen uppdaterade amerikanska och norska kostråden ligger i linje med de svenska. 

För att vara friska och må bra i längden behöver vi näringsämnen som kostfibrer, mineraler, vitaminer, antioxidanter och andra skyddande ämnen som finns i alla typer av spannmålsprodukter, i synnerhet fullkorn. Därför ska vi äta mer bröd, gröt, pasta och müsli, inte mindre.

Men vad ligger då bakom det problem med övervikt och fetma som vi ser idag? Jo, vi äter helt enkelt för mycket. Mer än vi någonsin gjort. Olika källor, bl.a. statistik från Jordbruksverket, visar att vårt intag av kalorier ökat dramatiskt på 30 år. Samtidigt som vi rör oss allt mindre.

Kunskap är första steget till att kunna äta rätt. Dagens fetmaepidemi anser jag till stor del kan skyllas på en ständig tillgång till mat och att människor har för dålig kunskap idag om hur många kalorier och vilka näringsämnen olika livsmedel innehåller. Detta leder till att vi helt enkelt äter för mycket sådant som ger kalorier men inga nyttigheter.

En undersökning som Brödinstitutet låtit göra visar exempelvis att svenska folket har en skrämmande låg kunskap om bröd. Sex av tio tror att man blir tjock av bröd och lika många tror att man bör undvika bröd när man vill gå ner i vikt.

 Låt oss en gång för alla slå fast att det inte är bröd man bli tjock av. Inte av pasta eller potatis heller, vilket LCHF-förespråkarna vill få oss att tro. Inget enskilt livsmedel gör oss tjocka utan det handlar helt enkelt om att om man äter mer än vad man gör av med så går man upp i vikt och vice versa. Dessa kostextremister är i själva verket farliga för den svenska folkhälsan. De bidrar till att missuppfattningar och myter sprider sig, vilka i sin tur försvårar för svenska konsumenter att äta rätt och få i sig det de behöver för att må bra.

Genom att ta bort kolhydrater riskerar människor att få i sig för lite livsnödvändiga näringsämnen. Kostextremisternas förenklade buskap vilseleder svenskarna och riskerar att försämra folkhälsan. Något vi alla får betala för i längden. Många tyvärr med sin hälsa. 

Ingemar Gröön

Annons

sakkunnig inom bröd, kost och hälsa på Brödinstitutet

Brödinstitutet arbetar för att sprida kunskap om kost och hälsa, med utgångspunkt i brödet.

Dess roll är att aktivt delta i den allmänna debatten och bidra med saklig information om bröd. Brödinstitutet finansieras av Sveriges bagare & konditorer. 

Kaj Svensson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons