Korrigera bristerna!

Det finns två sätt för regeringsföreträdare att hantera det faktum att reformen av fastighetsskatten var välkommen men att den samtidigt har mindre lyckade inslag.
Debatt • Publicerad 19 september 2008

Antingen erkänner man de brister som finns och ger besked om vad, när och hur man vill gå vidare med korrigeringar. Så har exempelvis Kristdemokraterna agerat. Partiets stämma har bland annat krävt att både taxeringssystemet och den nya uppskovsskatten bör avskaffas.

Eller så tar man på sig skygglapparna, förringar eller förnekar bristerna samt anklagar kritiker för att gå oppositionens ärenden när de påtalar det som tydligen ska förnekas. Jan Ericson, Claes Västerteg och Else-Marie Lindgren väljer tyvärr denna väg. Vi måste mot denna bakgrund ställa följande konkreta frågor till denna trio:

Är det ett problem att fastighetsskatten fortfarande kan bli 10.000-tals kronor och att den för många kommer att stiga med tusentals kronor i samband med nästa års taxering? Det är nämligen verkligheten för många av de 106.000 fastigheter med mycket enkla byggnader som på grund av detta bara fått ett taxeringsvärde på marken. De beskattas som obebyggda tomter.

Är det ett problem att boendekostnaden blir högre om man flyttar från ett hus till en lika dyr ersättningsbostad? Det är inlåsningseffekten som följer av den nya skatten på uppskov av realisationsvinster.

Är det ett problem att personer som byggt nya hus plötsligt fått en skatteökning på tusentals kronor, därför att de tidigare fattat beslut om att begära ett skattebefriat uppskov med reavinster?

Är det ett problem, att 40 procent av landets småhusägare år 2009 får betala mer i den nya fastighetsskatten än vad de skulle ha betalat med de regler som gällde när alliansen utfärdade sitt vallöfte om att ”ingen ska betala mer i avgift än man gör idag i fastighetsskatt”?

Så till sist – vi har i många sammanhang lyft fram det positiva med att fastighetsskatten fått ett tak på för närvarande 6.000 kronor. Det blir därför lätt absurt när vi beskylls för att gå oppositionens ärenden bara för att vi även framför våra kritiska synpunkter på reformen. Om våra synpunkter gynnar oppositionen så är det i så fall tecken på att vår kritik har relevans. Då bör fokus för regeringens företrädare snarare vara att korrigera bristerna än att anklaga oss för att gå någon annans ärenden.

Joacim Olsson

vice förbundsdirektör

Stefan Stjernedal

regionchef

Villaägarnas riksförbund

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.