GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kommunvetot hotar en robust och hållbar elförsörjning

Vindkraft • Publicerad 28 november 2017
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Förra årets blocköverskridande energiöverenskommelse innebär att ytterligare 18 TWh förnybar elproduktion ska etableras fram till år 2030. Det förutsätter att vindkraftsutbyggnaden tar rejäl fart; enligt vindkraftsbranschen handlar det om ett investeringsbehov på närmare 50 miljarder kronor.

I dag motverkas detta mål av ett regelverk kallat ”det kommunala vetot”, som ger kommuner oinskränkt rätt att säga nej till vindkraft. Några skäl behöver inte anges och besluten går inte att överklaga.

Ofta kommer kommunernas beslut sent i processen, när vindkraftsföretagen kan ha investerat tungt i utredningar som egentligen hör till länsstyrelsens miljöprövning. Om kommunen då drar i bromsen kan det betyda att tiotals miljoner kronor, tänkta som en investering i förnybar energiproduktion, går till spillo.

Självklart ska kommunerna ha stort inflytande. Vi känner oss i det avseendet trygga med expertmyndigheternas bedömning, att nuvarande särreglering kan slopas med fullgod miljöprövning och fortsatt stort kommunalt inflytande över var vindkraftverken lokaliseras, genom översiktsplanering och en stark ställning som remissinstans.

Skogsindustrin är en av Sveriges viktigaste näringar som direkt ger arbete åt 70 000 personer i hela landet. Vi är inga vindkraftsbolag. För oss är vindkraften en kompletterande affärs- möjlighet, främst genom mark-arrenden. Vi kan också engagera oss i vindkraftsetableringar på egen mark, men mer än en sidoverksamhet blir det ändå inte.

Helt centralt för oss är däremot en robust och hållbar elförsörjning, och i det avseendet har vindkraften en tydlig roll. Efter den blocköverskridande energiuppgörelsen kan knappast någon ifrågasätta det.

Vår sektor har en egen nyckelroll i klimatomställningen. Vi berättar gärna om hur våra växande skogar binder koldioxid och att träbaserade produkter fortsätter att lagra koldioxid under hela sin livslängd. Sverige och svensk skogsindustri har stora förutsättningar att driva utvecklingen mot en bioekonomi.

Men klimatutmaningarna är så stora att vi måste arbeta på många parallella fronter. Vi välkomnar därför förra årets energiöverenskommelse, som bland annat innebär kraftfulla satsningar på vindkraft och annan förnybar elproduktion.

Vi uppmanar regeringen att lyssna på expertmyndigheterna och ta bort det kommunala vetot – så att satsningarna på ett robust och hållbart elsystem kan genomföras.

Björn Rentzhog, vd och koncernchef Persson invest

Björn Risby, affärsområdeschef, Bergvik skog

Mikael Källgren, affärsområdeschef, SCA förnybar energi