Annons

Kommunerna måste ta emot flyktingbarn

Att några få kommuner i Sverige fått ta ett stort ansvar i mottagandet av ensamkommande flyktingbarn och ungdomar har lett till en ohållbar situation.
Debatt • Publicerad 16 maj 2013

Därför är det glädjande att regeringen nu kommit överens med Miljöpartiet om att alla kommuner ska tvingas delta i mottagandet av ensamkommande flyktingbarn och ungdomar.

Det nuvarande systemet är uppbyggt så att några få mottagarkommuner i landet har en ständig beredskap för att ta hand om barnen och ungdomarna när det anländer till Sverige. De nyanlända stannar i dessa kommuner under en kortare tid för att sedan finna en permanent kommun som de kan växa upp i.

Annons

Tyvärr har vi i flera år sett att platserna som finns inte räcker till och många blir därför kvar på transitboenden i väntan på att få en mer varaktig plats i en annan kommun. Att växa upp på ett institutionsliknande transitboende skapar en otrygg boendesituation och riskerar att ha negativ inverkan på barnen och ungdomarna. Samtidigt finns det kommuner som inte tar emot ett enda flyktingbarn – en situation som både är oacceptabel och ohållbar. Att det idag saknas över 1300 platser talar sitt tydliga språk.

Därför är det bra att alla kommuner i Sverige nu gemensamt får ta ansvar och tillsammans hjälpas åt med att ordna ett bra mottagande för dessa barn och ungdomar. Det optimala hade givetvis varit om det hade kunnat lösas på frivillig väg, genom att kommunerna slutit avtal med Migrationsverket, men tyvärr är det många kommuner som visat en stor ovilja och ofta skyllt på ekonomiska faktorer. Ett lite märkligt argument kan tyckas då kommunerna får ersättning från Migrationsverket för de kostnader som uppstår i samband med mottagandet.

Det är exmeplvis inte valfritt för kommunerna att hand om barn med särskilda behov i skolan eller personer med missbrukarproblem. I Sverige tar vi ett gemensamt ansvar för de personer som är i behov av stöd, ensamkommande flyktingbarn och ungdomar ska inte utgöra ett undantag.

Unga människor som ensamma flyr sitt hemland under svåra omständigheter måste få ett bra och tryggt mottagande, och med regeringens förslag skapar vi nu förutsättningar för det.

Hanif Bali (M)

riksdagsledamot i arbetsmarknadsutskottet

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons