Annons

Kommunala bolag kan balansera jättarnas kraftiga dominans

Nuvarande lagar behöver ses över i syfte att ge de kommunala bolagen samma förutsättningar att verka som de statliga och privata, skriver Peter Hultqvist och Phia Andersson.
Debatt • Publicerad 14 mars 2011

De kommunala bolagen, framförallt miljö- och energibolagen, är en stor resurs när det gäller möjligheterna att på ett progressivt sätt hantera klimatfrågorna.

I många framgångsrika energibolag så samverkar politik, forskning, entreprenörskap och näringsliv. Man arbetar över ett brett fält med fjärrvärme, tillvaratagande av spillvärme, drift av olika typer av kraftverk, avfallsförbränning, infrastruktur såsom bredbandsutbyggnad, biogasutbyggnad och elproduktion.

Annons

I en tid då Eon, Fortum och statliga Vattenfall står för 90 procent av landets energiproduktion finns det anledning till eftertanke. Dessa tre huvudaktörer har stärkts när många kommuner runt om i vårt land valt att sälja sina bolag. Det är en process som inte vitaliserat den så kallade marknaden. Istället förs återkommande debatter om att det i praktiken råder ett oligopolliknande förhållande där huvudaktörerna styr. Den tilltagande ägarkoncentrationen stärker inte medborgar- och konsumentintresset.

En kombination av fortsatta utförsäljningar av kommunala energi- och miljöbolag och privatisering av Vattenfall skulle vara förödande för den nödvändiga omställningen mot ett mer hållbart samhälle.

Att avlöva sig samhälleliga instrument i en tid när de mer än någonsin behövs för att gå i spetsen för att utveckla energisparande, ny teknik, alternativ energi och bekämpa växthuseffekten är mycket oklokt. Nu behövs mer än någonsin de aktörer på miljö- och energimarknaden som agerar långsiktigt och med medborgar- och konsumentperspektivet för ögonen. Statliga Vattenfall skulle i detta perspektiv kunna spela en än viktigare roll än den som nu är fallet.

Visionen om det gröna folkhemmet förutsätter aktörer som är beredda att intensivt utveckla tekniker som bidrar till minskade utsläpp i luft, mark och vatten. De kommunala bolagens närhet till medborgarna och det lokala näringslivet gör dem till oerhört lämpliga aktörer i detta syfte. Men det kräver också att man från riksdag och regering sätter in de kommunala bolagen i det strategiska perspektiv där de hör hemma.

Såväl den nuvarande kommunallagen som konkurrenslagstiftningen behöver ses över i syfte att ge de kommunala bolagen samma förutsättningar att verka som de statliga och privata. Deras många gånger framåtsyftande arbete ska inte behöva ifrågasättas.

Det måste bli enklare för dem att verka över kommun- och länsgränser men även internationellt. Vi måste utgå från att dagens energisystem följer helt andra gränser än den nuvarande kommunindelningen.

Lagstiftningen måste moderniseras och det är dags att ge ett erkännande till de kommunala bolagen och den kraft de utgör för vår förmåga att skapa ett hållbart samhälle.

Peter Hultqvist (S)

gruppledare för socialdemokraterna i konstitutionsutskottet

Phia Andersson (S)

riksdagsledamot i konstitutionsutskottet

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons