1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

KD-politiker i Borås: Pressa inte pojkar att leka med dockor

Den nya läroplanen kantrar över från en sund medvetenhet om könsstereotypa roller, till en absurd jakt på allt som kan härröras till ”traditionella könsmönster”, anser KD-politiker i Borås.
Foto: Hasse Holmberg/TT

Under våren 2017 gav den dåvarande utbildningsministern, Gustav Fridolin (MP), Skolverket i uppdrag att ta fram en ny läroplan för förskolan. I uppdraget till Skolverket tydliggjorde Fridolin att den dåvarande läroplanens formuleringar om jämställdhet måste förändras.

Från och med den 1 juli 2019 gäller den nya läroplanen för förskolan (Lpfö 18). Fridolins politiska klåfingrighet och Miljöpartiets extrema teorier framträder tydligt i läroplanen. Förskolor ska nu ta ansvar för att ”motverka könsmönster”, samt ”utmana barnen att bredda sina förmågor och intressen på ett sätt som går utöver könsstereotypa val”. Notera ordvalet.

quote
Att den fria leken i förskolan överlåts till barns egna intressen och val, är tvärtom något som borde vara självklart.
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Det är svårt att tolka den nya läroplanen på något annat sätt än att förskolepersonalen förväntas agera politiskt korrekta prussiluskor som ska ingripa och ifrågasätta om ett barn råkar leka ”könsstereotypt”.

Det här är riktlinjer som alla förskolor är tvungna att följa i sitt arbete. Det hade varit mer relevant att istället tydliggöra i läroplanen att pojkar och flickor ska ges samma möjligheter.

Att förskolan ska arbeta med att tydliggöra att pojkar och flickor har samma skyldigheter och rättigheter. Att alla oavsett vem man är, oavsett vem man väljer att leka med, ska respekteras.

Men den politiska klåfingrigheten innebär istället att den nya läroplanen kantrar över från en sund medvetenhet om könsstereotypa roller, till en absurd jakt på allt som kan härröras till ”traditionella könsmönster”. En klåfingrighet där det blir ett politiskt ändamål att påverka och förändra barns val av leksaker och lekkamrater.

Vad som dock inte framgår i den nya läroplanen är hur det rent praktiskt ska gå till när personal i förskolan ska ”utmana” en tvåårig pojke att välja bort den könsstereotypa bilen till förmån för en docka. Av den anledningen väljer vi kristdemokrater att ställa en interpellation i kommunfullmäktige, till förskolenämndens ordförande Andreas Ekström (S). Vi kräver svar på hur genuspedagogiken tillämpas i Borås stads förskolor.

Förskolan i Borås såväl som i Sverige har verkliga problem att ta sig an. Vi har stora barngrupper och svårigheter att rekrytera personal. Men att en flicka väljer att leka med en docka är faktiskt inte ett av problemen. Att den fria leken i förskolan överlåts till barns egna intressen och val, är tvärtom något som borde vara självklart.

Niklas Arvidsson (KD), kommunalråd, Borås

Gunilla Christoffersson (KD), ledamot i förskolenämnden, Borås

Helena Ishizaki (KD), ersättare i förskolenämnden, Borås

Läs mer

Sport

Här är spelarbetygen efter Elfsborgs rysare mot Kalmar

Han var bäst i Elfsborgs seger: ”Visar mest pondus”

Borås

I DAG: Trafikolycka i Skene – bil har vält i dike

Ett larm om en trafikolycka nådde SOS Alarm runt kvart i åtta på måndagskvällen. Räddningstjänst har varit på plats, och föraren är kontaktbar. Utöver det är skadeläget okänt.

Borås

Boråsaren satt uppe hela natten – lyckades fånga ”Neowise” på film

Kometen Neowise är nu synlig på himlen och lockar stort intresse bland astronomer

Borås

Efter år av motgångar – vandalisering i butiken: ”Orkar snart inte mer”

Företagets tuffa tid: ✓ Storbranden ✓ Pandemikraschen ✓ Inbrottet

Kind

Dömdes för att ha tagit stryptag på elev – nu slutar läraren

Skolchefen: ”Det är ett avslutat kapitel”.

Nyheter

Efter vargangreppen i Romsås – ingen skyddsjakt på varg

Länsstyrelsen kommer inte besluta om skyddsjakt efter dubbla vargangreppen.