Jobbpolitik för lägre bidrag

Det är förvånande, närmast obegripligt, att personer under 25 år stängs ute från den kanske effektivaste arbetsmarknadspolitiska åtgärden – nämligen arbetsmarknadsutbildning. En åtgärd med mycket goda resultat och genom vilken möjligheterna att få ett arbete ökar högst markant, skriver Lena Palmén (s).
Debatt • Publicerad 20 januari 2008

Vi har vid upprepade tillfällen påpekat att den moderatledda regeringen i över ett år visat obefintligt intresse för långtidsarbetslösa ungdomar och lämna dem vind för våg. Allianspartierna har varit mycket negativa till arbetsmarknadspolitiska åtgärder för att hjälpa dessa ungdomar. Trots den bästa arbetsmarknaden på 16 år har regeringen inte lyckats föra en politik som skapar arbete för de långtidsarbetslösa ungdomarna.

Kanske inser regeringen sent omsider sitt misslyckande när de nu inför jobbgaranti för ungdomar under 25 år.

Att något görs är bra, men i detta fall skapar det onekligen frågetecken för hur det egentligen står till med regeringens hälsa. Först avskaffar de ungdomsgarantin och det kommunala ungdomsprogrammet för att sen införa något tämligen likartat, d.v.s. jobbgarantin. Man återinför i princip det man kritiserat och avskaffat – den mest märkbara skillnaden är den betydligt lägre ersättningsnivå jobbgarantin ger.

Den avsaknad av allt vad mål heter för arbetsmarknadspolitiken som den borgerliga regeringen så här långt visat är skrämmande. Hur skall man utan uppsatta mål kunna se resultat av den förda politiken? Kanske har man nu förstått sambandet och därför försökt återskapa något av det man tidigare raserat.

Det är förvånande , närmast obegripligt, att personer under 25 år stängs ute från den kanske effektivaste arbetsmarknadspolitiska åtgärden – nämligen arbetsmarknadsutbildning. En åtgärd med mycket goda resultat och genom vilken möjligheterna att få ett arbete ökar högst markant.

Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, IFAU, visar i ”IFAU-rapport 2008:1” att deltagande i yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning ger arbete, högre inkomst och minskat socialbidragstagande. Deltagarna var arbetslösa så mycket som 20% kortare tid än jämförbara arbetslösa arbetssökande. Tydligt blir också att ju längre ifrån arbetsmarknaden en person står desto större nytta har personen av utbildningen. Arbetsmarknadsutbildning är alltså en snabb och effektiv väg till arbete. Av dem som gick en utbildning andra kvartalet 2006 hade en så stor andel som 77 procent arbete inom 6 månader efter avslutad utbildning.

Den aktiva arbetsmarknadspolitik som socialdemokraterna förespråkar innebär att fokus läggs på att rusta den enskilde för arbetsmarknaden genom bl.a. behovsorienterad träning och utbildning, individualiserade insatser och socialt inkluderande program av olika slag. Är det längre utbildningar som krävs och bedöms lämpliga skall de ingå och vara av god kvalitet. Det är en stor skillnad i synen, och kanske framförallt tron, på människan om man jämför med de borgerliga idéerna som främst inriktar sig på vad som brukar kallas aktiveringspolitik. Där har utbildningar, både längre och kortare, lägre prioritet medan subventioner såsom anställningsstöd och minskade eller slopade arbetsgivaravgifter ofta är centrala verktyg, liksom praktik. T.o.m. OECD som varit starka förespråkare för en aktiveringspolitiken har nu intagit en mer positiv syn på en aktiv arbetsmarknadspolitik och dess ekonomer erkänner att det finns fler väger än den de så ensidigt förespråkat tidigare och som borgerliga svenska politiker enögt, närmast blint, anammat.

Utveckla – inte avveckla – arbetsmarknadspolitiken och satsa mer på dem som står längst ifrån arbetsmarknaden. Sverige måste använda omställningen som en hävstång för fler jobb och tillväxt. Sänka ersättningsnivåer och låglönejobb gör inte Sverige starkare, det ökar bara klyftorna och många lämnas efter!

Socialdemokraterna har en politik för fler jobb. Våra motståndare har en politik för sänkta ersättningsnivåer och låglönejobb. Men det är inte främst genom fler servicejobb som ett litet, exportberoende land vinner framgång. Sveriges möjlighet att hävda sig är istället att ladda in mer kunskap, mer utbildning, mer forskning, mer marknadsföring och mer design i alla de produkter och tjänster vi ska exportera.

Vi måste också förbättra trygghetsförsäkringarna så att det blir lättare för den enskilda människan att gå från gamla till nya villkor i arbetslivet.

Lena Palmén

kommunalråd (s)

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.