Jan Björklund når inte målen
Man kan väl inte med fog påstå att Jan Björklunds skolpolitik är någon större succé. Den borgerliga regeringen har nu styrt Sverige i sex år. Under dessa år har resultaten i den svenska skolan blivit sämre och sämre.
Utbildning ger människor möjlighet att forma sitt eget liv. När svenska företag inte kan rekrytera den kompetens de behöver kan vi inte stå och se på. Det förutsätter breda investeringar i utbildning. På svensk arbetsmarknad kommer en växande andel av jobben att kräva högre utbildning. Att då stänga vägen till högskolan för stora grupper är inte smart. Signalerna inför hösten 2012 är tydliga. Eleverna har sökt sig till de utbildningar som är högskoleförberedande och håller dörren öppen för vidare utveckling. Alla vill ha möjligheten att utvecklas och det ska bejakas.
Kommunerna får allt svårare att ekonomiskt prioritera barnen och skolan. Vilka argument och vilken diskussion för regeringen då? Jo, man går ut och beskyller Socialdemokraterna för att vår ”skattehöjarpolitik” gör det besvärligt för kommunerna att anställa exempelvis lärare. Regeringens argument faller på sin egen orimlighet. Lärarlöner betalas med skattepengar. Det är regeringen som har sänkt skatter och därmed sett till att det saknas pengar i den offentliga ekonomin.
Regeringen borde prioritera investeringar i skolan framför ineffektiva skattesänkningar. Om man fortsätter att föra en politik som leder till ökade sociala klyftor i samhället kommer utvecklingen mot allt lägre resultat att fortsätta.
Socialdemokraternas skolpolitik är helt inriktad på att höja resultaten i skolan och öka jämlikheten så att alla ges möjlighet att nå sin fulla potential. Resurser till skolan, högskolan och komvux måste sättas före skattesänkningar och privata skolors vinstuttag. Investera skattepengarna i utbildning och kunskap, det bygger Sverige starkt.
Phia Andersson (S)
riksdagsledamot