Investera för framtiden i Tranemo
I det förslag som är lagt ska två av gymnasieskolans program, teknikprogrammet och barn- och fritidsprogrammet, tas bort. Den politiska majoriteten motiverar detta med att när elevantalet minskar så måste organisationen anpassas. Detta låter ju vid första anblicken som ett logiskt resonemang, men tyvärr bygger det på en alltför enkel analys som missar viktiga delar.
Det går inte idag att säg hur många elever som kommer att börjar nästa höst på Tranemo gymnasieskola. Detta eftersom elever i årskurs nio fritt kan välja gymnasieskola i hela Sjuhäradsbygden. Vi vet därför inte hur många av niorna i Tranemo som kommer att läsa sin gymnasieutbildning på andra orter, lika lite som hur många elever från andra kommunen som väljer att läsa sin utbildning i Tranemo. Det är först i april/maj som vi kan börja göra prognoser över hur många elever som kommer att börja till hösten. Det är först därefter som skolan på allvar kan börja planera för en organisation inför nästa läsår.
Till saken hör att när vi tar emot elever från andra kommuner får Tranemo kommun betalt för detta och på samma sätt betalar vi till andra kommunen när våra elever läser i andra orter. Kan skolan lyckas rekrytera några fler elever från den egna kommunen och/eller från andra kommunen kan detta få stor påverkan på skolans budget, men även på kommunens budget. Fler elever som läser i Tranemo behöver alltså inte nödvändigtvis kosta kommunen mer pengar utan kan istället spara kommunen pengar.
När man för andra året i rad skär ner på utbildningar på Tranemo gymnasieskola ökar tyvärr risken för att elever väljer andra skolor eftersom de känner en osäkerhet om skolans framtid. Detta gäller inte bara elever som vill läsa de aktuella programmen utan elever i allmänhet, och färre elever ger kommunen mindre pengar att fördela. Istället för att ta till osthyveln och skära bort program borde politikerna hjälpa till att marknadsföra gymnasieskolan i kommunen genom att visa att man tror på den och vill investera i den.
Man måste också ställa frågan om vilken kvalité på utbildningen politikerna i Tranemo vill ge kommunens ungdomar. Idag har Tranemo en bra gymnasieskola och detta visar sig bland annat i Sveriges kommuner och landstings statistik, då man flera år i rad har hamnat högt upp på olika rankninglistor, högre än många andra gymnasieskolor i Sjuhärad.
Om man från politiskt håll är intresserad av att kunna erbjuda en bra gymnasieutbildning av hög kvalité för kommunens ungdomar, borde man vara intresserad att behålla ett brett utbud av program på den egna gymnasieskolan och därmed bygga vidare på dessa framgångar.
Istället väljer man alltså att skära ner på antalet program. Både teknikprogrammet och barn- och fritidsprogrammet är program som behövs för att kunna möta industrins framtida behov av kvalificerad arbetskraft och kommunens behov av personal inom barnomsorg och fritidsverksamhet. Att avveckla dessa program kan på sikt innebära att kommunen gör sig själv en björntjänst. Att dessa två program denna höst hade få sökande behöver inte betyda att denna utveckling fortsätter utan det kan ju vara en tillfällighet.
Att komma med nya besparingar år för år skapar också en stor oro i en organisation och en osäkerhet inför framtiden bland personalen, något som lätt smittar av sig på eleverna. Detta i sin tur påverkar elevernas trivsel och studieresultat i negativ riktning. Dessutom ökar risken för att utvecklingsarbeten på skolan stannar av då man blir uppgiven inför framtiden.
Till saken hör att gymnasieskolan fortfarande arbetar med att implementera den gymnasiereform som sjösattes 2011. Organisationen behöver då arbetsro för att kunna göra detta och därmed kunna skapa goda förutsättningar för elevernas kunskapsutveckling. Denna arbetsro får vi inte genom att årligen bli ålagda nya besparingskrav.
Istället för att åter skapa oror och turbulens i en organisation borde politikerna våga stå upp för sin gymnasieskola och säga att vi vågar satsa på framtiden, vi vågar investera i bra utbildning för våra barn på hemmaplan.
Christofer Ramsing
kommunombud för Lärarnas riksförbund, Tranemo