Annons

Ida Legnemark: Stoppa mäns sexuella våld

I över hundra år har vi uppmärksammat kvinnors kamp för jämställdhet, för sina sociala, ekonomiska och politiska rättigheter. Vi kan med rätta vara stolta över vad kvinnor åstadkommit under detta sekel, allt ifrån rösträtt till tillträde till arbetsmarknaden, även om det fortfarande finns mycket kvar att strida för.
Debatt • Publicerad 8 mars 2014

När vi i politiska sammanhang talar om jämställdhet handlar det ofta om de ekonomiska aspekterna. Detta är naturligtvis avgörande frågor för kvinnor, men lika viktigt är att politiskt lyfta frågor som rör kvinnors rätt till sin egen kropp.

Våld mot kvinnor har ofta kopplingar till sex. De flesta våldtäktsoffer är kvinnor och majoriteten av gärningsmännen är män. Mäns sexuella våld mot kvinnor är ett stort samhällsproblem som, förutom att skada offren, leder till ökad ojämställdhet och otrygghet.

Annons

Dagens våldtäktslagstiftning bygger på att gärningsmannen ska ha använt tvång mot offret för att övergreppet ska räknas som en våldtäkt.

Verkligheten ser dock annorlunda ut. En person som utsätts för övergrepp kan reagera genom att stänga av känslorna och bli helt passiv. Då är det svårt att bevisa att gärningsmannen använt våld. Dagligen kan vi läsa om fall där det inte heller verkar ha räckt att kvinnan gjort motstånd mot gärningsmannen.

En del domstolar menar att gärningsmannen inte förstått att kvinnan inte ville ha sex för att hon inte varit tillräckligt tydlig. Det är helt oacceptabelt att lägga ansvaret för en våldtäkt på offret.

Vi i Vänsterpartiet kräver en förändring av våldtäktslagstiftningen. Det måste framgå av lagen att det inte är tillåtet att röra en kvinnas kropp förrän hon visat eller sagt att det är okej. Det är offrets uteblivna samtycke som ska vara avgörande för om gärningsmannen begått en våldtäkt.

Vi har tidigare sett vilken viktig roll lagstiftning kan ha för att förändra normerna i samhället. Ett bra exempel är den så kallade aga-lagen som innebar att det inte längre var tillåtet att slå barn. En samtyckesreglering kan på samma sätt komma att påverka normerna i samhället och förstärka synen på att sex ska bygga på frivilligt deltagande och samtycke.

Ida Legnemark

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons