Hur vi än räknar så kostar alkoholen pengar för Borås stad

Vi kommer inte ifrån det – alkoholen kostar samhället stora pengar. För Borås stad är samhällskostnaden mellan 323 och 1716 miljoner kronor beroende på vilken beräkningsmodell som används. Även om summorna skiljer sig mycket åt så är även den lägre summan en hög kostnad.
Debatt • Publicerad 7 januari 2008

Den högre samhällskostnaden står nationalekonomen Anders Johnson för. Han har flera gånger under de senaste 25 åren räknat ut alkoholens kostnader. För 2006 beräknade han en kostnad på 156 miljarder kronor. Ifjol kom en liknande beräkning från forskare vid SoRAD, Stockholms universitet. De kom fram till en mer blygsam bruttokostnad för samhället på 29,4 miljarder kronor.

En skillnad mellan de två undersökningarna är att de delvis mäter olika saker. En annan allvarligare brist i forskarlagets undersökning är att de utelämnat vissa kostnader då de inte kunnat finna relevanta data. De vet att det finns en kostnad men sätter den till noll kronor. Då blir förstås totalkostnaden lägre. Även deras kostnader för förtidspensionering, sjukfrånvaro och sjukvård ligger också lågt i förhållande till vad många initierade bedömare brukar uppskatta dem till. Ingen av underökningarna tar någon hänsyn till det mänskliga lidande som barn som växer upp i missbruksmiljöer, anhöriga och våldsoffer känner.

Däremot visar SoRAD:s undersökning att även om alkoholens kostnader i deras beräkning är lägre blir bruttokostnaden för samhället mycket hög. Det gäller inte minst för kommuner och landsting som redan har svårt att få sina budgetar att gå ihop.

Vi måste vända den trend som lett till ökad konsumtion idag jämfört med före EU-medlemskapet. En ökning av konsumtionen leder till fler skador och än högre kostnader. De politiska beslut som tas framöver ska inte underlätta tillgången av alkohol. Krogpersonal måste utbildas i ansvarsfull servering, kommuner ska inte sponsra festivaler där alkoholen flödar och serveringstillstånd som missköts måste dras in. Radikalt sänkta införselkvoter måste återinföras och strikta reklamregler för alkohol behövs. Den pågående utredningen av alkohollagen får inte leda till att det blir enklare att få tag på alkohol.

Carl Schlyter

europaparlamentariker (mp)

Barbro Westerholm

riksdagsledamot (fp)

Sven-Olov Carlsson

förbundsordförande IOGT-NTO

Peter Moilanen

ansvarig IOGT-NTO:s alkohol- och narkotikapolitiska arbete

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.