Annons
Debatt

Hur stort centrum tål Borås?

När riskerar man att smeta ut stadskärnan så mycket att cityhandeln tappar volym och city i attraktivitet? Är det viktigare för Borås att ha en levande stadskärna eller ett 2,4 kilometer långt handelsstråk för shoppingsugna, undrar Jonus Bartholdson.
Debatt • Publicerad 22 november 2012

Jag är en Stockholmsboende boråsare med stark känsla för Borås bygd och stad. Så stark känsla för staden att jag vill ge mitt perspektiv på två idag aktuella politiska frågor som jag läst om i BT. Som utomboende boråsare ser man mycket av stadens utveckling i de konkreta förändringar som man påträffar vid sina besök i hemstaden. Man ser också tydligare de styrkor som Borås har jämfört med andra städer och vad Borås verkligen har för bärande värden. Detta utifrånperspektiv är ibland behövligt för att inte snöa in i prestige och ogenomtänkta beslut som i efterhand visar sig vara både kostsamma och oanalyserade.

För ett par veckor sedan läste jag i Borås Tidning om hur politikerna vill knyta ihop Borås city med Knalleland genom ett 2,4 km långt handelsstråk. Det hade varit ett lovvärt initiativ om Borås stad hade haft 250?000 invånare men med 100?000 är det en svår uppgift.

Annons

Frågan jag tycker att man skall ställa sig är hur stort centrum en stad som Borås kan ha. När riskerar man att smeta ut stadskärnan så mycket att cityhandeln tappar volym och city i attraktivitet? Är det viktigare för Borås att ha en levande stadskärna eller ett 2,4 kilometer långt handelsstråk för shoppingsugna? Jag undrar vem som på allvar tror att man får morgondagens konsumenter att promenera mer än 10 minuter med inköpta varor i påsar? Närheten till parkering är en central konkurrensfördel för alla nya handelsplatser. Inte ens om hemkörning blir kostnadsfri kommer visionen om ett så utdraget handelsstråk att kunna förverkligas.

Knalleland var tidigare ett tydligt tursistmål med sin lågprisprofil. Sedan den inriktningen ändrades står Knalleland och stampar. Konkurrensen från nya handelsområden med bättre logistik, accessvägar och profil gör Knallelands kommersiella framtid oviss. Kanske går det fortfarande att ompositionera Knalleland till stället där man kan fynda och göra en bra affär, att återge begreppet ”knallepris” dess rätta sammanhang. Men då krävs mod att låta Knalleland bli ett eget besökscentrum som är tydligt profilerat mot lågpris. Själv är jag övertygad om att Knalleland som lågprismecka kan leva jämsides med kultur, djurpark och en pittoresk stadskärna. Borås blir inte lågpris för det. Och förresten är lågpris något bra, en konkurrensfördel.

Den andra frågan som jag berörs av är turerna kring en eventuell kongressanläggning i Borås. Frågans storlek till trots så har redan den politiska eliten bestämt sig för att Folkets hus skall inrymma den nya kongressanläggningen. Varför skall man placera en kongressanläggning med upp till 10?000 besökare vid högskolan och ett framtida Simonsland, två redan stora besökscentrum? Studenterna vill inte ha aktiviteten så nära högskolan. Infrastrukturen finns inte. Balansen i staden blir heller inte bra.

Det långsiktiga arbetet med att göra Borås stadskärna attraktiv har annars äntligen börjat ge resultat. En koncentrerad och mer pittoresk stadskärna börjar gestaltas där Sandwalls plats, världsskulpturer och Viskan är viktiga inslag. Även utvecklingen av Åhlénshuset kommer att lyfta centrum ytterligare. Vårda denna stadskärna. Ge näringsidkare i centrum en möjlighet att överleva. Fokusera istället på att skapa alternativa besökscentrum runt stadskärnan så att dessa besökare flödas in till centrum från olika väderstreck. Då blir centrum en naturlig mötesplats och ett plus ett blir tre.

I detta perspektiv kan man se skapandet av ett nytt besökscentrum runt högskolan och vårt textila arv i Simonsland som något positivt. Men också möjligheterna att bygga ett nytt besökscentrum någon annanstans i staden runt en framtida kongresshall.

Inse att det blir för mycket trafik och rörelse utanför högskolan. Inse att en stad som Borås (i storlek) måste vårda sin stadskärna och inte otydliggöra den. Inse också att en kongresshall kommer att kosta pengar att driva och att ett par miljoner i ökade kostnader per år gör stor skillnad för Borås. Jag hoppas att beslutsfattarna präglas av ekonomiskt ansvar och att kommunens årliga kostnad för en kongresshall vägs noga mot kommunens övriga åtaganden. Flytten av Textilmuseet inkluderad.

Börja med beslutet att bygga om Folkets hus till studentbostäder så kan staden i lugn och ro utreda alternativa platser för kongresshallen där stadskärnan blir den centrala delen av Borås.

Jonus Bartholdson

entreprenör och utflyttad boråsare

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons