Debatt

Hur ska unga har råd att bo i Borås?

Debatt ,
Få ungdomar har råd att bo i nybyggda bostäder. De nya hyresrätterna på Dammsvedjan ligger på cirka 8 000 kronor/månad för en stor 2:a, skriver Lisa Berglund.
Foto:Christine Olsson/TT
Få ungdomar har råd att bo i nybyggda bostäder. De nya hyresrätterna på Dammsvedjan ligger på cirka 8 000 kronor/månad för en stor 2:a, skriver Lisa Berglund.

Det är väldigt bra att det byggs bostäder i Borås, men man ska inte glömma bort att det behövs en bostadsmarknad för alla, även för dem som varken har hög lön eller pengar på banken, skriver Lisa Berglund.

De rödgröna partierna skriver på debattsidan i Borås Tidning 22/4 att de bygger bort bostadsbristen. Det är väldigt glädjande att bostadsbyggandet har kommit i gång, för det behövs verkligen fler bostäder i Borås.

Till exempel ungdomar vill och behöver få en möjlighet att flytta hemifrån. Ett faktum som dock inte nämns i artikeln är att få ungdomar har råd att bo i dessa nybyggda bostäder. De nya hyresrätterna på Dammsvedjan ligger exempelvis på cirka 8 000 kronor/månad för en stor 2:a.

När det gäller de nya bostadsrätterna på Kellgrensgatan, Druvefors, får man betala cirka 1,4 miljoner kronor för en 2:a på 47 kvadratmeter med en månadsavgift på ungefär 3 000 kronor. Det är ytterst få ungdomar i dagens Borås som har en månadslön som klarar av en hyra på 6 000–8 000 kronor, eller som har tillräckligt med sparkapital för att klara av att köpa en bostadsrätt för 1,4 miljoner.

Det är väldigt bra att bostäder byggs, men det skulle behöva tas med i beräkningen att personer ska ha råd att bo i dessa också. Kristdemokraterna har därför ett förslag om startlån för att hjälpa ungdomar in på bostadsmarknaden. Detta startlån skulle kunna utformas likt CSN-lånet, där man betalar tillbaka under en längre tid. Undersökningar visar att det på längre sikt lönar sig mer att köpa en bostadsrätt än att bo i en hyresrätt. Köper man en bostadsrätt får man ta del av en förväntad vinst när bostaden säljs.

Att äga en bostadsrätt gör det även lättare att köpa hus när man ska bilda familj och behöver något större. Om ungdomar finge möjlighet att med hjälp av statligt stöd få låna till kontantinsatsen för en lägenhet, så möjliggör det för många ungdomar att kunna flytta hemifrån till alla dessa nya bostäder som byggs i Borås. Om ungdomar finge möjlighet till ett första arbete genom till exempel sänkta arbetsgivaravgifter, förändringar i lagen om anställningsskydd eller introduktionsanställning med 75 procent av kollektivavtalad lön så skulle det innebära en inkomst och möjlighet att betala en hyra för en nybyggd hyresrätt i Borås stad.

Kristdemokraterna i Borås tycker att det är viktigt att alla har råd och möjlighet att bo i en egen lägenhet. Därför har vi lagt en motion om att främja byggandet av billiga små lägenheter. De kommunala bostadsbolagen skulle kunna använda sig av det nationella investeringsstödet som innebär att om man uppfyller vissa kriterier, som att bygga energieffektiva och små hyresrätter, så får man ett nationellt investeringsstöd för detta. Vi vill även att kommunen ska föra en dialog med de privata aktörerna på marknaden så att även dessa inser vikten av att bygga små och billiga bostäder.

Det är väldigt bra att det byggs bostäder i Borås, men man ska inte glömma bort att det behövs en bostadsmarknad för alla, även för dem som varken har hög lön eller pengar på banken.

Lisa Berglund (KD)

Borås