Annons

Hur kan utvisningarna till Afghanistan få fortsätta?

Behandlingen av unga ensamkommande och barnfamiljer från Afghanistan som sökt asyl här är en skamfläck för vårt land, anser skribenten.
Insändare • Publicerad 26 juni 2020
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Utvisningarna till Afghanistan fortsätter, trots att landet på grund av coronapandemin inte tar emot några som tvångsutvisas.
Utvisningarna till Afghanistan fortsätter, trots att landet på grund av coronapandemin inte tar emot några som tvångsutvisas.Foto: Henrik Montgomery/TT

I onsdags, 24 juni, utvisades nio flyktingar från Sverige till Afghanistan, ett land som i dagsläget inte tar emot några som tvångsutvisas på grund av coronapandemin. Men svensk gränspolis arrangerade det så att det skulle se ut som ett frivilligt återvändande. De utvisade pressades att skriva under ett dokument på engelska där det stod att de återvände frivilligt.

Någon berättade att han inte kunde tillräcklig engelska för att förstå vad han skrev under på. Någon att han skrev under i ren desperation efter att ha suttit lång tid i förvar. På planet följdes de utvisade av tolv vakter, märkligt att det behövdes vakter till ”frivilliga” återvändare, lika märkligt att de måste sitta inlåsta i månader för att kunna utvisas.

”Vad ska vi svara våra barnbarn när de frågar oss om den stora afghanutlämningen?”
Annons

Hur kan utvisningarna till Afghanistan få fortsätta, ett land där våld och terror är vardag och både drabbar och direkt riktas mot civila? Vad ska vi svara våra barnbarn när de frågar oss om den stora afghanutlämningen?

Det är en mänsklig rättighet att fly från krig och förtryck och söka asyl i ett nytt land. Behandlingen av unga ensamkommande och barnfamiljer från Afghanistan som sökt asyl här är en skamfläck för vårt land. Det handlar inte om enstaka felbedömningar i asylutredningarna. Det handlar om ett stort antal rättsosäkra, schablonmässiga utredningar där grundinställningen verkar vara att inte tro på barn och ungas berättelse för att hålla nere antalet uppehållstillstånd.

Flera av de förslag på en framtida svensk migrationspolitik som lyfts i den parlamentariska migrationskommittén ser ut att ytterligare försvåra situationen för asylsökande, exempelvis när det gäller familjeåterförening och tidsbegränsade uppehållstillstånd. Kommittén ska lämna sitt betänkande senast 15 augusti i år.

Till sist en uppmaning till Borås Tidnings reaktion: skriv och belys, tystnad i dessa frågor är besvärande. Enstaka personporträtt är intressant läsning, men belyser inte vidden av hur afghanska asylsökande behandlas i Sverige. Vi är många i tidningens läsekrets som är engagerade i dessa frågor, i hur vårt samhälle bemöter de mest utsatta.

Åsa Haggren

Annons
Annons
Annons
Annons