1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Hur kan utvisningarna till Afghanistan få fortsätta?

Behandlingen av unga ensamkommande och barnfamiljer från Afghanistan som sökt asyl här är en skamfläck för vårt land, anser skribenten.
Utvisningarna till Afghanistan fortsätter, trots att landet på grund av coronapandemin inte tar emot några som tvångsutvisas.
Foto: Henrik Montgomery/TT

I onsdags, 24 juni, utvisades nio flyktingar från Sverige till Afghanistan, ett land som i dagsläget inte tar emot några som tvångsutvisas på grund av coronapandemin. Men svensk gränspolis arrangerade det så att det skulle se ut som ett frivilligt återvändande. De utvisade pressades att skriva under ett dokument på engelska där det stod att de återvände frivilligt.

Någon berättade att han inte kunde tillräcklig engelska för att förstå vad han skrev under på. Någon att han skrev under i ren desperation efter att ha suttit lång tid i förvar. På planet följdes de utvisade av tolv vakter, märkligt att det behövdes vakter till ”frivilliga” återvändare, lika märkligt att de måste sitta inlåsta i månader för att kunna utvisas.

quote
Vad ska vi svara våra barnbarn när de frågar oss om den stora afghanutlämningen?
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Hur kan utvisningarna till Afghanistan få fortsätta, ett land där våld och terror är vardag och både drabbar och direkt riktas mot civila? Vad ska vi svara våra barnbarn när de frågar oss om den stora afghanutlämningen?

Det är en mänsklig rättighet att fly från krig och förtryck och söka asyl i ett nytt land. Behandlingen av unga ensamkommande och barnfamiljer från Afghanistan som sökt asyl här är en skamfläck för vårt land. Det handlar inte om enstaka felbedömningar i asylutredningarna. Det handlar om ett stort antal rättsosäkra, schablonmässiga utredningar där grundinställningen verkar vara att inte tro på barn och ungas berättelse för att hålla nere antalet uppehållstillstånd.

Flera av de förslag på en framtida svensk migrationspolitik som lyfts i den parlamentariska migrationskommittén ser ut att ytterligare försvåra situationen för asylsökande, exempelvis när det gäller familjeåterförening och tidsbegränsade uppehållstillstånd. Kommittén ska lämna sitt betänkande senast 15 augusti i år.

Till sist en uppmaning till Borås Tidnings reaktion: skriv och belys, tystnad i dessa frågor är besvärande. Enstaka personporträtt är intressant läsning, men belyser inte vidden av hur afghanska asylsökande behandlas i Sverige. Vi är många i tidningens läsekrets som är engagerade i dessa frågor, i hur vårt samhälle bemöter de mest utsatta.

Åsa Haggren

Läs mer

Sport

"Det känns inte som att det är någon i mål i längre”

Jesper Karlsson fortsätter ösa in poäng.

Borås

Elev åtalas efter knivskärning utanför skolan

Polisens teori: Stirr-incident bakom attacken

Kultur

”Kommer de tuta eller kanske vifta med vindrutetorkarna?”

Folkmusiktrion Väsen gör en drive-in konsert under Ornungastämman – som sänds via BT.se!

Sommarkrönika

Här accelererar händelserna från 0 till 100 på någon sekund

Dagens sommarkrönikör berättar om jobbet som inre befäl på räddningstjänsten.

Borås

JUST NU: Företagspersonal ingrep mot välkänd tjuv

Den misstänkte sitter på nytt anhållen.

Bollebygd

"Det är klart jag funderade på om jag skulle våga öppna en butik just nu”

Många affärer tvingas stänga – då väljer studenten att öppna godisbutik.