Annons

Höj gränsen på krogen till 20 år!

Ville Skrifvars tycker till om alkoholpolitiken (BT 7/5) – han tycker att svensk alkohollegstiftning är absurd och hycklande.
Debatt • Publicerad 12 maj 2008

Detta då studenterna inte får fira genom att dricka champagne på offentlig plats, och inte heller får köpa ut på Systemet, fastän de får dricka på krogar och restauranger.

Och visst kan det tyckas märkligt – däri har han rätt. Och precis som han säger så behöver samhällets alkoholsyn tänkas över; och jag har ett par konkreta förslag:

Annons

För det första: Ta bort de dubbla åldersgränserna, genom att höja åldern på krogen till 20 år, så att samma regler gäller oavsett var man köper sin alkohol.

Varför? Dels för att ha konsekventa regler, dels för att än mer försvåra för unga att skaffa sig osunda alkoholvanor. Visserligen är man myndig vid 18, men det är inte allt man får eller bör?göra då ändå, och riskerna med drickandet är alltid större än “vinsterna”, särskilt när man är ung.

För det andra: Hela samhällets “signalsystem” behöver revideras. Vuxenvärlden skickar verkligen dubbla signaler, nämligen. Man säger till ungdomarna att inte dricka, men i både ord och handling gör man klart att är det fest så ska man dricka alkohol. Vintips, matlagningsprogram och ölreklam ger samma intryck: Alkohol hör till!

...och tonåringen vill ju också ha det roligt – och när man har roligt så dricker man, och dricker man har man roligt, så är det bara – alltså vill tonåringen dricka. Att “festa” är i många ungas språk samma sak som att dricka alkohol, det betyder inte att ha roligt, eller att vara på en fest, utan “att dricka”. T.ex. hörde jag förra veckan en 17–18-åring säga “Nej, jag festade inte så mycket – jag tog bara ett par öl”.

Alkohol är en drog, oavsett hur mycket man lindar in det i ord som boquet, beska, rökighet och citrusdoft så kvarstår faktum: Ingen behöver egentligen alkoholen, varken för att ha roligt, festa, eller för att fira studenten!

Christian Kastö

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons