Annons

Högre kompetens botar arbetslöshet

I december deltog i Borås bara 5,9 procent av samtliga sökande i program med aktivitetsstöd i yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning. Samtidigt växte Fas 3 till 280 deltagare, vilket motsvarar 12,6 procent. Detta visar på en allvarlig felprioritering i arbetsmarknadspolitiken.
Debatt • Publicerad 21 mars 2013

Med 420 000 arbetslösa råder massarbetslöshet i Sverige. Men samtidigt har vi en regering som allvarligt försämrat Sveriges förmåga till omställning. En politik för omställning bygger nämligen på en effektivt utformad arbetsmarknadspolitik i kombination med en bra arbetslöshetsförsäkring. Regeringen har försämrat båda. Detta märker vi inte minst i den dränerade arbetsmarknadsutbildningen.

Efter maktskiftet 2006 förändrade regeringen arbetsmarknadspolitikens fokus. Kompetenshöjande insatser ersattes med ett ensidigt fokus på jobbsökaraktiviteter och en rad program lades ned eller nedprioriterades. Arbetsmarknadsutbildningen dränerades snabbt och antalet deltagare i yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning minskade till cirka 6 000 platser i genomsnitt under 2008. Sedan dess har antalet platser förvisso ökat till cirka 10 000, men i relation till massarbetslösheten är nivån historiskt låg.

Annons

I december deltog i Borås bara 5,9 procent av samtliga sökande i program med aktivitetsstöd i yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning. Samtidigt växte Fas 3 till 280 deltagare, vilket motsvarar 12,6 procent. Detta visar på en allvarlig felprioritering i arbetsmarknadspolitiken från regeringens sida.

Man kan fråga sig hur Sverige hade klarat tidigare strukturomvandlingar på arbetsmarknaden med den nuvarande politiken. Regeringens fokus på att sänka skatter och arbetsgivaravgifter, samt att försämra arbetslöshetsförsäkringen, leder till att fler jobb blir lågbetalda och lågproduktiva. Att dessutom nedprioritera kompetenshöjande insatser och fokusera på jobbsökaraktiviteter har varit misslyckat, inte minst i lågkonjunktur.

I Sverige har arbetsmarknads-utbildningar länge varit ett av de viktigaste inslagen i en politik för omställning. Arbetskraften i olönsamma branscher har genom omskolning kunnat få jobb i inom lönsamma branscher, vilket ökat produktiviteten och den ekonomiska tillväxten. Så har Sverige klarat både varvskris, tekokris och stålkris med bibehållen konkurrenskraft.  

Den dränerade arbetsmarknadsutbildningen försämrar Sveriges förmåga till omställning. Vi vill nu se en kraftig utökning av antalet platser i yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning till i genomsnitt 40 000 platser under 2013.

Det skulle inte bara stärka arbetslösa och f örbättra deras chanser att få ett jobb, utan också förbättra Sveriges förm åga till omställning i lågkonjunkturen. Det vore ett steg på vägen att gå från massarbetslöshet till full sysselsättning.

Krister Andersson

förste ombudsman LO-distriktet i Västsverige

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons