Annons

Höghastighetståg för miljö och jobb

Klimatomställningen är en av vår tids största utmaningar.
Debatt • Publicerad 22 maj 2014
Höghastighetståg som japanska Shinkansen är bra både för klimat och jobb.Foto Janerik Henriksson/TT
Höghastighetståg som japanska Shinkansen är bra både för klimat och jobb.Foto Janerik Henriksson/TTFoto: 

Vi socialdemokrater är övertygade om att EU måste leda arbetet, även globalt. För att nå resultat i miljö- och klimatpolitiken behöver vi arbeta tillsammans över nationsgränserna.

En bra miljöpolitik i EU ger möjlighet till fler jobb. Vi socialdemokrater vill att EU ska bli världens främsta region för klimat- och miljöteknik och framtidsinriktade infrastrukturinvesteringar.

Annons

Vi vill att många fler än nu ska arbeta med att förbättra det europeiska järnvägsnätet och att betydligt fler experter och forskare ska jobba med att ta fram den nya gröna tekniken på universitet och företag runt om i Europa. För en verklig fri rörlighet behöver det bli enklare och snabbare att ta tåget över gränserna i Europa. Vi anser att kommande satsningar på nya banor i Sverige ska vara kompatibla med höghastighetssystemen i Europa. Kapaciteten för godstransporter på tåg behöver byggas ut.

Att investera i järnväg och höghastighetståg i Europa är bra för både jobben och klimatet. Genom att ta hand om vår gemensamma miljö och utveckla ny miljövänlig teknik stärker vi Europas konkurrenskraft och förbättrar människors liv och hälsa.

EU ska vara en union för hållbar tillväxt samtidigt som vi arbetar för bra villkor på arbetsmarknaden. Det handlar om politisk vilja och inget annat. En vilja som vi socialdemokrater har men som högern saknar.

På söndag är det val till Europaparlamentet. Du kan förtidsrösta fram till lördag. Din röst avgör framtiden. Rösta på Socialdemokraterna.

Phia Andersson (S)

Hans Olsson (S)

Ann-Christin Ahlberg (S) riksdagsledamöter, Södra Älvsborg

Vi samlar nu texter om EU-valet på en separat sida,

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons