HBT-personer ska känna sig välkomna överallt

En stor del av alla HBT-personer sätter någon gång under sina liv ner sina bopålar i Stockholm.
Debatt • Publicerad 16 september 2013

Detta välkomnar vi förstås, dock tror vi inte att alla dessa personer primärt kommer till Stockholm för att studera eller arbeta, i många fall tror vi att människor flyttar för att det i Stockholm går att leva öppet och relativt obekymrat.

Vi frågar oss om det verkligen ska behöva vara så att HBT-personer måste flytta till storstadsområdena för att hitta likasinnade. Förutsättningarna att leva öppet och lära känna likasinnade måste bli bättre i hela Sverige.

En HBT-person måste kunna leva ut den sidan lika mycket även om han, hon eller hen bor i en liten by i till exempel Västerbotten eller Småland lika mycket som om vederbörande är född och uppvuxen i Stockholms innerstad. Som det ser ut idag är det fortfarande svårt att leva öppet på grund av rädsla för omgivningens reaktioner på vissa orter.

För att ändra på detta är givetvis kunskap och upplysning viktigt, men samtidigt är det viktigt att skapa rum, mötesplatser, för HBT-personer. Vi vill därför se bättre förutsättningar för att starta företag med HBT-inriktning i hela Sverige, och att detta kan bidra till att det skapas fler mötesplatser för HBT-personer, och en öppnare och mer tillåtande atmosfär utanför storstadsregionerna.

Öppna moderater vill uppmuntra till fler kommersiella initiativ på HBT-området. Vi vill se att det blir lättare att driva bar, restaurang och annan verksamhet som riktar sig mot specialiserade grupper. Vi ser gärna att danstillstånd avskaffas, att det blir möjligt att spela musik längre, ha öppet senare och att förutsättningarna för att driva klubb och restaurang generellt sett liberaliseras. Därtill är det viktigt att kraven på servering av mat som alkohollagen reglerar tas bort.

Ett mer gynnsamt klimat för restauranger och klubbar skulle inte minst gynna grupper i samhället som inte tillhör majoriteten, såsom HBT-personer. Vi vill att HBT-personer ska kunna leva ut hela sin personligt var han, hon eller hen än bor i landet. Det ska vara lika lätt och roligt och tillåtande att vara HBT-person i Kiruna som det många gånger är i Stockholms innerstad.

Jenny Edberg

Marcus Sköld

Öppna moderater Stockholm

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.