Annons
Debatt

Har vi verkligen råd att privatisera välfärden?

Snart får vi billigare vård, konstaterar Borås Tidning i rubriken till en ledare den 4 augusti. Det är en för alla tilltalande rubrik, för alla vill naturligtvis ha billigare sjukvård.
Inledningsvis hävdas att vårdkostnaderna kommer att öka med 270 procent till år 2040!
Debatt • Publicerad 14 augusti 2008

Borås Tidnings ledarskribenter har alltsedan Fredrik Reinfeldt blev statsminister vässat pennorna och visat hur man vill att den mörkblå högerpolitiken ska genomföras i Sverige.

Väl medvetna om att den gamla högern, med Gösta Bohman vid rodret, lyssnade på vad den i Sjuhäradsbygden helt dominerande tidningens ledarskribenter hade för synpunkter.

Annons

Så varför skulle inte den nye högerledaren lyssna? Det är ju till stora delar samma politik som nu förs, även om man under täckmanteln ”det nya arbetarpartiet” vill påskina något annat.

Inledningsvis konstaterar BT:s ledarskribent att orsaken till den stora kostnadsökningen inom sjukvården är den åldrande och mer krävande befolkningen.

Pensionärerna som varit med och byggt upp välfärden är alltså enligt de nya moderaterna orsaken till det höga kostnadsläget inom sjukvården.

Moderatregeringen fortsätter oförtrutet att försämra för pensio-närerna. Medan andra grupper ges skattesänkningar och lönehöjningar får pensionärerna kalla handen av finansminister Anders Borg. BT-ledaren skriver att alliansregeringen nu tar de första stegen mot ökad konkurrens och större mångfald inom vårdsektorn. Vad tror du som läsare av BT att de syftar på?

Jo, nu ska regeringen se till att det privatiseras inom sjukvården. Nu ska man se till att du får betala en högre avgift när du går till vårdcentralen eller sjukhuset. Med andra ord ska egenavgifterna höjas rejält.

Vet du att en av anledningarna till att sjukvårdskostnaderna ökar är just privatiseringen inom vården? På senare år har vi fått en privat verksamhet som kallar sig bemanningsföretag. Dessa bemanningsföretag startades för några år sedan med syftet att rekrytera personal till sjukvården. Låt mig konstatera att denna företagsform är bland det smartaste som finns inom företagsvärlden. Deras arbetssätt är följande: Man startar bemanningsföretaget genom att tala om för läkarna att om du har din anställning hos oss så garanterar vi att du får en rejäl lönehöjning. Anledningen att bemanningsföretaget kan lova läkarna detta, är ju att sjukvården tvingas köpa tillbaka läkarna, som då kallas stafettläkare. Smart företagsbildning, eller hur?

Inget ont om de läkare som bytt anställningsform, jag förstår dem och även de sjuksköterskor som gjort detsamma. Det är klart att man byter anställningsform om man får en i många fall rejäl löneökning.

Frågan är nu när det är undersköterskornas tur? Ingen tror väl att de kommer att gå för underbetalt så länge till? Klart att denna privatisering inom sjukvården kostar skjortan för skattebetalarna.

Låt mig nämna några siffror: Att köpa tillbaka läkarna inom SÄS (Alingsås, Borås, Skene) kostade för 2007 över 25 miljoner kronor, dessutom köptes sjuksköterskor från bemanningsföretagen för över 6 miljoner.

För hela regionen beräknas kostnaderna till cirka 500 miljoner för innevarande år. Jag tog upp detta med bemanningsföretagen i flera artiklar redan år 2000. Då fick jag ett mycket märkligt svar från sjukhuschefen för SÄS, Ingela Tuvegran, där hon påstod: ”Håkan Rydbäck delar ut rallarsvingar och allt han skriver angående bemanningsföretagen är en myt”. Jag frågar då, har hon samma uppfattning idag? Ja, det finns skrämmande exempel på privatiseringar inom sjukvården. Jag har tagit ett enda exempel. Det skulle vara intressant att få BT:s ledarskribents synpunkter på detta.

Annons

Har vi verkligen råd att privatisera välfärden? Inte enligt min uppfattning. Anledningen är att det drabbar dem som har det sämst i samhället. Mitt samhälle bygger på solidaritet.

Håkan Rydbäck (s) Kinna

Svar: Det är varken Borås Tidnings ledarredaktion eller det Håkan Rydbäck kallar ”gammal höger” eller ”nya arbetarpartiet” som är upphov till den åberopade siffran om att vårdkostnaderna enligt en statistiskt framräknad modell kommer att stiga med 270 procent till år 2040 på grund av det kraftigt ökande antalet personer över 65 år.

Det är, vilket också framkom i ledaren, forskare från Lund och Uppsala som presenterat siffrorna i en debattartikel i Dagens Nyheter (Anders Klevmarken, professor emeritus i ekonometri, Uppsala universitet, och Björn Lindgren, professor i hälsoekonomi, Lunds universitet).

Ledaren var ett försök att visa hur mångfald inom vården kan vara ett sätt att möta den ökade vårdbördan. Det är självklart inte hela lösningen men en viktig pusselbit att fler ges möjlighet att driva offentligt finansierad vård.

Den uppfattning är vi inte ensamma om. Sju av tio av anställda inom vården och omsorgen anser att större konkurrens bland vårdgivarna gynnar patienterna, och sex av tio menar att vårdkvaliteten blir bättre, enligt en undersökning som Synovate gjort på Vårdföretagarnas uppdrag (april 2008).

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons