Har vi råd att privatisera välfärden?

Nyligen kunde vi på första sidan i Borås Tidning se sex moderater stoltsera i helfigur med sitt allra bästa alliansleende, det som tydligen gick hem i senaste valet. Några av de sex representerade förmodligen kd, men det har ju ingen betydelse för de driver ju högerpolitik lika envist som moderaterna själva.
Debatt • Publicerad 6 oktober 2008

Deras gemensamma budskap var: Privatisera Skene lasarett! Jag är inte ett förvånad över att moderaterna lägger fram detta förslag, deras målsättning är ju att privatisera all sjukvården mer eller mindre. Men jag är förvånad över att Bernt Andersson, som är vice ordförande i SÄS, inte med ett ord nämnde detta vid det stormöte för allmänheten angående Skene lasaretts framtid, som han själv var med och anordnade den 16 september.

Man frågar sig vad dessa herrar och damer tidigare har gjort för att rädda sjukhusets akutverksamhet? För att vi skall få veta detta kan ju Sven-Olof Carlsson från Tostared, som tillhör de politiker som befinner sig i Västra Götalandsregionens beslutsinstanser, här i BT redogöra för sina konkreta insatser.

Läsare av artikeln den 25/9 fick ju ingen som helst information om hur det går till att privatisera ett sjukhus. Detta kan ju Carlsson också passa på att redogöra för. Det är nämligen så att det är mycket känsligt för de förenade högerkrafterna (kd inräknat) att i detalj redogöra för privatiseringen av Skene lasarett.

De flesta tror att nu kommer man att sänka skatten, nu när det blir ett privat bolag som skall driva Skene lasarett. Låt mig säga att det inte är konstigt att människor får den uppfattningen. Moderaterna har ju i alla år drivit slagordspolitik som exempelvis ”privatisera sjukvården, ”sänk skatten”, ”lägg ned landstinget” och så vidare.

Men om dessa högerkrafter får igenom en privatisering av Skene lasarett så kommer vi att få betala skatt precis som vanligt, för det är dessa pengar som skall användas i privatiseringen. Skillnaden är bara att en betydande del av skatten hamnar i fickorna på de kapitalister som äger företaget, exempelvis sjukvårdsjättarna Attendo Care eller Carema!

Förmodligen får jag återkomma i denna för mig viktiga fråga om akutverksamheten i Skene. Men låt mig avsluta detta inlägg, som ju i så stor utsträckning berör välfärden, med att citera den gamle finansministern och rikshushållaren Gunnar Emanuel Sträng. Under min ombudsmannatid i Södra Älvsborgs partidistrikt under 60- och 70-talet blev jag mycket god vän med honom. Han var ju första namn på vår riksdagsvalsedel under många år. Så här sa han till mig en gång på 70-talet, när vi i min bil var på väg till och ett av många möten i Sjuhäradsbygden: ”Du vet, Håkan, om vi släpper greppet och möjligheten att styra välfärden, med ett väl fungerande och rättvist skattesystem, där vi tar av dem som har råd att betala en större andel och använder pengarna till reformer som i första hand gynnar de svaga, så går det åt helvete med solidariteten och rättvisan i samhället! Du vet då kommer kapitalisterna i rent vinstintresse att slå klorna i välfärdssystemet, bland annat inom sjukvården, genom privatiseringen som gynnar dem som kan betala för sig.”

Så sa den gamle finansministern till mig. Jag glömmer aldrig hans ord och idag är de högaktuella. Det gäller för socialdemokratin och fackföreningsrörelsen att slå vakt om en välfärd för alla. Och då måste man stoppa privatiseringen inom sjukvården. Enligt min uppfattning har vi inte råd att privatisera välfärden.

Håkan Rydbäck (s) Kinna

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.