Hållbar utveckling är mer än bara ekonomisk tillväxt!
Nima Sanandaji, vd för Tankesmedjan Captus, visar i ett debattinlägg 2 januari med all tydlighet skillnaden mellan den nyliberala synen på utveckling och miljöpartiets. Utveckling har för miljöpartiet en ekonomisk, social och ekologisk dimension, medan Sanandaji tycks leva kvar i en föråldrad 80-talshyllning av att marknadskrafterna ska fixa allt.
Att som Sanandaji påstå att miljöpartiet inte förstår hur prissättningen i en fri ekonomi fungerar är rent nonsens. Vi förstår utmärkt väl effekterna av en helt fri ekonomi och det är ett medvetet ideologiskt ställningstagande att inte förorda en oreglerad marknadsekonomi. I stället vill miljöpartiet, liksom många socialliberala ekonomer, ha politiska beslut som sätter ramarna för marknadsekonomin. Miljöpartiets politik för grön skatteväxling är ett så effektivt politiskt styrmedel att inte ens den nuvarande alliansregeringen kan blunda för det. Att förespråka rå marknadsliberalism i en tid när behovet av politisk handlingskraft kanske aldrig varit större är däremot oansvarigt, kortsiktigt och faktiskt förvånande.
Captus vd insinuerar att som politiker och kanske särskilt i egenskap av miljöpartister, skulle vi vara okunniga om hur vårt ekonomiska system fungerar. För egen del känner jag mig, som internationell samhällsvetare, trygg med att ha tagit del av vår gemensamma ekonomiska historia och de teorier som bildar bakgrunden till dagens ekonomiska system. Ett antal år som egen företagare har gett god kännedom om det viktiga samspelet mellan marknadens aktörer. En synpunkt som ofta tydligt framträder i diskussioner med andra mindre företag är behovet av tydliga, långsiktiga spelregler för ekonomin. Detta är politikens uppgift.
Det är tråkigt att Sanandaji fastnat i en omodern syn på utveckling och fattigdombekämpning, även om debattinlägget även innehåller kloka synpunkter: ”Utvecklingen drevs inte av etisk konsumtion, utan att västerländska konsumenter betalade vad de ansåg en produkt vara värd”, skriver Sanandaji. Etisk konsumtion handlar just om att betala vad en produkt är värd så här är vi helt överens.
Handel är och har alltid varit en drivkraft för utveckling. De nyliberala teorierna väljer att inte se den fria marknadsekonomins avigsidor. Jag ser däremot medvetna konsumenter och kloka politiska beslut som möjliga vägar för att förhindra att utveckling för oss här i Sverige sker på utsatta människors och miljöns bekostnad.
I valet 2010 har varje väljare chans att avgöra vilka dimensioner som är viktiga för utvecklingen lokalt och globalt. Den som tror att vi först kan köra vårt jordklot i botten med överkonsumtion, stress och vapenproduktion och sedan kan luta oss tillbaka och börja äta pengar, röstar på den moderatledda alliansen. Den som gör den i mitt tycke klokare bedömningen att ekologin sätter ramarna för ekonomisk och social utveckling är varmt välkomna att rösta grönt.
Birgitta Losman
egen företagare och ledamot i miljöpartiets internationella kommitté