Grattis Borås, nu kommer vårdnadsbidraget

Grattis alla barnfamiljer, nu är det äntligen er tur. Ni har fått vänta, men nu kommer äntligen vårdnadsbidraget till Borås. Detta är ett barnvänligt förslag. Jag är så glad att jag får vara med om detta.
Debatt • Publicerad 24 augusti 2008

Jag hade tre mål när jag engagerade mig politiskt för ca 17 år sedan. Nämligen föräldrautbildning, öppna förskolor i alla kommundelar och vårdnadsbidrag. Rom byggdes inte på en dag men nu kan man bocka av det sista av dessa mål.

Barnen är nog det käraste vi har och den dag man blir förälder får man ett livslångt uppdrag med så mycket glädje och så mycket smärta. Så mycket stolthet och så mycket vånda.

När vi håller det lilla knytet i famnen känns det som om vi aldrig vill släppa det, men vi vet alla att den dagen kommer. Frågan är bara när den måste komma och måste den komma samtidigt för alla eller vågar vi låta familjerna avgöra det själva? Vi måste uppvärdera föräldraskapet. Föräldraskapet är det mest personlighetsutvecklande alla kategorier. Jag vill att vårt samhälle skall ha ett barnperspektiv. Inte bara när det passar oss vuxna.

Jag önskar att barnen skall få mer tid med sina föräldrar. Jag är fullständigt övertygad om att mycket av den stress som småbarnsföräldrar idag upplever skulle kunna minskas om man slapp göra allt samtidigt – både göra karriär och vara superförälder – och i stället kunna ta en sak i taget. Nu ger vi de föräldrar i Borås som kämpar och gnetar för att kunna få mer tid med sina barn en möjlighet till detta. De som väljer att kliva ur ekorrhjulet. Vi vill ge mer ro i föräldraskapet.

Med detta förslag ger vi också möjlighet att kanske låta ettåringen få go’a dagar med mormor eller morfar eller om man vill lösa barnomsorgen på något annat sätt. Det viktiga är fortfarande att familjen väljer själv. Vi ger möjlighet att välja en lugnare start i livet.

Kerstin Koivisto

Vägvalet

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.