Annons

Gör Sverige klimatvänligare – bygg fler småhus i trä!

Användandet av förnyelsebart trä i byggandet leder till minskade koldioxidutsläpp eftersom kolet binds i träet medan andra byggmaterial leder till ökade koldioxidutsläpp, skriver Daniel Wennick, Trä och möbelindustriförbundet.
Debatt • Publicerad 28 april 2008
Småhusindustrin i Västra Götalands län kan komma att spela en än viktigare roll både i Sverige och internationellt.
Småhusindustrin i Västra Götalands län kan komma att spela en än viktigare roll både i Sverige och internationellt.Foto: Scanpix

Den som bygger ett småhus idag kan se fram emot betydligt lägre energikostnader än den som köper ett genomsnittligt hus byggt innan 1973. Dagens villor konsumerar nämligen hälften av den energi för uppvärmning som hus byggda tidigt 70-tal. Andelen energi som används för uppvärmning har de senaste tre decennierna sjunkit kontinuerligt. Däremot har andelen el som används för kyl, frys, tv och andra hushållsapparater gått upp. Därför kan småhusindustrin i Västra Götalands län göra vårt bostadsbestånd mer energisnålt och klimatvänligt genom att bygga mer nytt. TMF, Trä- och möbelindustriförbundet uppmanar samtidigt regering och kommuner till långsiktighet gällande de energikrav som nu har tagits fram.

Småhusindustrin i Västra Götalands län är en väldigt viktig del av det svenska näringslivet och när energikraven nu ökar runt om i Europa, på grund av klimathotet, kommer industrin att fylla en allt viktigare roll internationellt. Många exporterar redan idag energisnåla hus till kontinenten där det oftast inte finns samma utbud av energisnåla hus som i Sverige.

Annons

Energikraven som gäller i Boverkets byggregler kommer att bli tuffa i Sverige men de kommer inte inom en överskådlig framtid att komma ner i samma nivå som gäller för passivhus i till exempel Tyskland. Det är stora skillnader på klimatet i Tyskland och Sverige vilket får effekter på byggnormerna. Dessa skillnader innebär bland annat att ett hus som är energisnålt i Sverige blir ännu mer energisnålt i Tyskland. Många blandar ihop normerna för passivhus i Tyskland och Sverige som skiljer sig åt på grund av skillnader i klimatet. På samma vis kommer också normer för byggande som EU föreslår anpassas till svenska förutsättningar.

En annan intressant aspekt av klimatvänligt byggande är kolsänkor som togs upp av klimatberedningen vilket innebär att regeringen kan tänkas ha olika styrmedel för olika byggmaterial. Användandet av förnyelsebart trä i byggandet leder till minskade koldioxidutsläpp eftersom kolet binds i träet medan andra byggmaterial leder till ökade koldioxidutsläpp. Byggande i trä leder totalt till upp till 20 procent mindre koldioxidutsläpp än byggande med andra material. Sverige använder en mycket högre andel trä i byggandet än genomsnittet i Europa och därmed kan Sverige även anses ha mer klimatvänligt byggande ur den hänsynen.

Än så länge riktas inga klimatkrav mot bostadsbyggandet i Sverige utan de skärpningar som har genomförts och diskuterats den senaste tiden gäller framförallt på energiområdet. Det riktas inte heller några krav mot nuvarande bebyggelse där det är mer samhällsekonomiskt försvarbart att genomföra energieffektiviseringsåtgärder. Men det förs diskussioner kring en utvidgad tillämpning av byggregler vid ombyggnad och energideklarationerna ger också incitament för att energieffektivisera redan byggda bostäder.

TMF vill påbörja en diskussion kring hur vårt byggande blir ännu mer klimatvänligt och samtidigt diskutera den oerhörda potential som finns i vårt bostadsbestånd. De nya svenska energikraven för bostadsbyggandet kommer att hålla lång tid framöver och innebära att nybyggda hus konsumerar avsevärt mycket mindre energi än äldre hus.

Vi kan därmed göra vårt boende mer klimatvänligt och energieffektivt genom att bygga så mycket nya småhus i trä som möjligt. Bygg fler trähus, gör Sverige mer klimatvänligt!

Daniel Wennick

näringspolitiskt sakkunnig, TMF

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons