GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Genom modiga beslut kan vi lämna fossila bränslen

Länge har europeiska länder, och konservativa svenska partier, sagt att det är omöjligt att snabbt avveckla kolkraften. Nu kollapsar kolkraften i hela EU tack vare nya skarpare regler, skriver Tom Andersson och Emma Nohrén.
Debatt • Publicerad 26 september 2020
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
I Lysekil vill Preem utöka sin raffinaderiverksamhet för att kunna öka produktionen av fossila bränslen. En sådan expansion innebär en enormt stor utsläppsökning och skulle göra anläggningen till Sveriges enskilt största utsläppare av växthusgaser, påpekar skribenterna.
I Lysekil vill Preem utöka sin raffinaderiverksamhet för att kunna öka produktionen av fossila bränslen. En sådan expansion innebär en enormt stor utsläppsökning och skulle göra anläggningen till Sveriges enskilt största utsläppare av växthusgaser, påpekar skribenterna.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Världen befinner sig i en klimatkris. Hur vi hanterar den avgör vilket liv vi, våra barn och våra barnbarn kan leva i framtiden. Redan i dag ser vi hur ett varmare klimat orsakar rekordstora skogsbränder och utbredd torka i Sverige, och i resten av världen är det ännu värre.

Hela länder försvinner när havet slukar lågt belägna öar. Människor tvingas fly från återkommande översvämningar, salt havsvatten som letar sig allt längre in i länder, torkor och de väpnade konflikter som följer därefter. Vi måste agera.

”En sådan expansion innebär en enormt stor utsläppsökning.”

Så gott som alla världens länder har enats om att möta klimatkrisen med handling. Men som med så mycket annat är det lätt att vara stor i orden, men svårare att agera. När det kommer till kritan börjar många istället leta efter ursäkter. Det ska göras någon annanstans, av någon annan, någon annan gång.

I Lysekil vill Preem utöka sin raffinaderiverksamhet för att kunna öka produktionen av fossila bränslen. Det mesta är tänkt att gå till vägtrafik. En sådan expansion innebär en enormt stor utsläppsökning och skulle göra anläggningen till Sveriges enskilt största utsläppare av växthusgaser – bara Preem i Lysekil skulle då stå för dubbelt så mycket utsläpp som hela Sveriges inrikesflyg.

Förespråkarna hävdar att det inte gör någon skillnad eftersom verksamheten ingår i EU:s utsläppshandel och att utsläppen inom EU inte skulle öka eftersom den handeln har ett tak. Det stämmer tyvärr inte. Skulle Preem få utöka sin verksamhet skulle taket automatiskt höjas eftersom företaget får nya utsläppsrätter från något som heter New Entrants Reserve. På så sätt ökar inte bara utsläppen i Sverige, utan i hela EU.

Men vi både kan och måste välja en annan väg. Länge har europeiska länder, och konservativa svenska partier, sagt att det är omöjligt att snabbt avveckla kolkraften. Nu kollapsar kolkraften i hela EU tack vare nya skarpare regler vårt språkrör Isabella Lövin förhandlat fram. I Sverige stängs vårt sista kolkraftverk efter att Miljöpartiet i regering tagit bort dess subventioner. Subventioner som moderater och sverigedemokrater för övrigt tog strid för att rädda.

Samma resa måste vi göra med oljan. Genom modiga politiska beslut kan vi lämna fossila bränslen bakom oss och istället välkomna elektrifieringen och hållbara förnybara biobränslen – och det kan gå snabbare än du tror. Men vägen dit kantas inte av nya större oljeraffinaderier, utan av satsningar på mer kollektivtrafik, billigare elbilar och produktion av hållbara biobränslen.

Tom Andersson (MP), ordförande, Miljöpartiet Borås, och kommunalråd i Borås

Emma Nohrén (MP), ordförande, Miljöpartiet Västra Götaland

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.