Gemensamt ansvar i psykiatriska vården
Men det finns också problem och utmaningar att ta tag i. Vi vet att vi trots ihärdiga satsningar inte nått ända fram inom alla områden. Det gäller främst tillgänglighet till läkare och behandling, men också problematiken att komma till rätt läkare och få rätt medicinsk diagnos, utredning eller behandling.
Möjligheterna till forskning och utveckling av beprövade metoder är därför av stor vikt inom psykiatrin, men också att den kliniska vården och berörda patientgrupper får del av nya arbetssätt och medicinska framsteg. Det kräver ett gemensamt ansvar för patientens bästa inom den psykiatriska vården.
Genom att människor får tidigare stödinsatser och rätt hjälp från början minskar vi det psykiska lidandet och frigör våra gemensamma resurser för att kunna nå än fler i behov av psykiatrisk vård. Om inte psykiatrin klarar av att möta patienternas behov av psykiatrisk vård finns en risk för att förtroende urholkas. Det är inte rimligt att en patient som upplever psykisk ohälsa eller sjukdom ska hänvisas till en oacceptabel kösituation som riskerar att leda till ökad oro och ångest. Vårdgarantin måste fungera för personer med psykisk ohälsa och sjukdom.
Uppsökande verksamhet och en vård med patientinflytande för patienter med en komplex psykiatrisk sjukdom kräver lyhörd personal som tillsammans med patienten sätter upp mål. Det leder till att fler får styrka att hantera sin sjukdom. Därför satsar vi nu på så kallade case managers, personliga samordnare, som stödjer patienten att styra sin egen vård och hantera kontakterna med kommun, primärvård, försäkringskassa och liknande.
Men vi ser också att samverkan mellan sjukhus och primärvård kan och ska bli bättre. Det behövs mer kommunala insatser för boende och sysselsättning. Bristen på psykiatriker är ett allvarligt problem. Fler behöver utbildas och vi vill skapa attraktivitet i yrket bland annat genom stärkt forskning. Barn- och ungdomspsykiatrin ska stärkas och kompetensen på ungdomsmottagningarna ska öka.
I regionfullmäktiges budget för 2009, satsas 25 miljoner extra på psykiatrisk vård. Tillsammans utgör dessa ansträngningar resultatet av en stark prioritering av psykiatrisk vård inom Västra Götalandsregionen. Utvecklingen av den psykiatriska vården kommer att fortsätta. Det är ett långsiktigt arbete, som kräver både ändrade arbetssätt och tillräckliga resurser.
Jan-Åke Simonsson (s)
ersättare i regionstyrelsen
Västra Götalandsregionen