Annons

Ge unga chansen till sommarjobb

Ett sommarjobb är för många unga den första kontakten med arbetslivet, men konkurrensen om jobben är hård. Därför borde kommunerna gå in och garanterar alla 17-åringar ett sommarjobb. Det skulle utgöra en investering, inte en kostnad, anser LO.
Debatt • Publicerad 25 juni 2013
Ungdomarna är många och sommarjobben få, därför vill LO att kommunerna garanterar 17-åringarna sommarjobb.
Ungdomarna är många och sommarjobben få, därför vill LO att kommunerna garanterar 17-åringarna sommarjobb.Foto: BT arkiv

Att få ett sommarjobb innebär för många unga den första kontakten med arbetslivet och en viktig möjlighet att samla erfarenheter och knyta kontakter inför framtida jobbsökande.

Men med över 1,2 miljoner unga i åldrarna 15–24 år och bara ?55 000 anmälda sommarjobb på Arbetsförmedlingen mellan oktober och april är konkurrensen om sommarjobben hård.

Annons

Därför föreslår vi ett handslag för sommarjobb som innebär att alla Sveriges kommuner garanterar alla 17-åringar ett sommarjobb i sina hemkommuner.

Under perioden oktober till april anmäldes 7 008 sommarjobb till Arbetsförmedlingen i Västra Götalands län. Det motsvarar 3,4 sommarjobb per 100 unga i åldrarna 15–24 år. Långt ifrån alla sommarjobb anmäls dock till Arbetsförmedlingen och ett okänt antal ungdomar får varje år sommarjobb via egna eller föräldrars kontakter. Enligt en undersökning från SKL erbjuder kommuner och landsting i Sverige också omkring 63 000–65 000 unga feriejobb i sommar.

Men med nästan 90 000 unga inskrivna som arbetslösa på Arbetsförmedlingen i Sverige i april, ett stort antal unga som varken arbetat eller studerat under lång tid samt många unga med sommarlov och studieuppehåll, blir konkurrensen om sommarjobben hård. Att få ett sommarjobb är för många unga den första kontakten med arbetslivet. Den första möjligheten att tjäna sina egna pengar och etablera sig p å arbetsmarknaden och i vuxenlivet. Det är en chans alla unga borde få.

LO föreslår därför nu ett handslag för sommarjobb som innebär att alla Sveriges kommuner garanterar åtminstone alla 17-åringar ett sommarjobb i sina hemkommuner. Det skulle inte utgöra en kostnad, utan en investering. Fler unga skulle få värdefulla erfarenheter och kontakter. Fler arbetsgivare skulle förbättra sina möjligheter att rekrytera framtida arbetskraft. Färre unga skulle tvingas gå arbetslösa och riskera att hamna utanför samhället.

Utöver ett handslag för fler sommarjobb, måste övergången från studier till arbete förbättras. Därför vill vi att arbetet med yrkesintroduktion för unga fortsätter i fler branscher. Idén är att unga ska kunna jobba 75 procent av tiden och ägna resterande tid åt utbildning. Lön enligt kollektivavtal ska utgå för de arbetade timmarna, det vill säga minst 75 procent av den avtalsenliga heltidslönen.

Slutligen behöver det införas en arbetsmarknadspolitik som garanterar unga jobb eller studier inom 90 dagar. Unga ska inte behöva gå och vänta på att de uppfyller en tidsgräns innan de erbjuds insatser, utan erbjudas detta från första dagen i arbetslöshet. Inom 90 dagar ska alla arbetslösa unga garanteras en utbildning, en praktikplats eller arbete att gå till.

Vi vill skapa fler vägar in till arbetslivet för unga. Låt oss börja med att garantera åtminstone alla 17-åringar ett sommarjobb.

Krister Andersson

Förste ombudsman i LO-distriktet i Västsverige

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons